Público
Público
Únete a nosotros

Sánchez-Camacho va donar a Interior el material del primer informe contra la família Pujol

Una nota informativa de la Comissaria General de Policia Judicial, que 'Público' ha obtingut en exclusiva, prova que Interior va conèixer el contingut de gravació de La Camarga entre l'ex de Jordi Pujol Jr i la líder del PP català abans que Vicky li digués al comissari Villarejo. Així que Sánchez-Camacho és l'única font possible de l'arrencada de l''Operación Cataluña'.

Publicidad
Media: 5
Votos: 2

L'agència Método 3 va gravar legalment l'exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez, fent confidències sobre corrupció a la dirigent del PP, Alicia Sánchez Camacho

A l'Operación Cataluña va ser fonamental la participació de periodistes col·laboracionistes perquè llancessin als quatre vents qualsevol informe que els lliuressin des de les clavegueres d'Interior contra polítics catalans.

Així que tot va començar amb la publicació a El Mundo, a principis de 2013, del primer informe fals de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) sobre la fortuna de la família Pujol. Aquesta exclusiva procedia del que va explicar l'exnòvia de Jordi Pujol Júnior (Vicky Álvarez) primer a la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho -en el dinar gravat al restaurant La Camarga- i després al comissari José Manuel Villarejo Pérez quan aquest es feia passar per periodista, sota el nom suposat de Javier Hidalgo.

Villarejo va ser avalat en la seva falsa identitat per dos coneguts periodistes d'El Mundo, Eduardo Inda i Esteban Urreiztieta, els qui li van assegurar a Vicky que ell era un col·laborador habitual del seu diari. En part, no mentien, ja que la majoria de les seves informacions "d'investigació" procedien dels materials que els lliurava el comissari, sovint fabricacions d'intenció inconfessable.

I en la conversa telefònica entre Villarejo i Vicky que ahir va començar a revelar Público en exclusiva, també queda clar que Inda i Urreiztieta van col·laborar en tot el muntatge original de l'Operación Cataluña.

"De hecho, le he dicho a Inda… es que no sé cómo te lo puedo pasar porque es muy cargado todo el expediente"

Vicky Álvarez: Hay una cosa que yo tengo, que te comenté, que me pasó Fiscalía, que son todas las declaraciones de toda la gente.

Javier Hidalgo (alias de Villarejo): Pues eso, eso es interesante, es interesante.

VA: De hecho, le he dicho a Inda… es que no sé cómo te lo puedo pasar porque es muy cargado todo el expediente, muy pesado, y lo he intentado comprimir para mandarlo y tal, pero no. Entonces he quedado con Eduardo y con Esteban que se acercarían para dárselo en un pendrive y se lo llevaban.

JH: Ah, vale, bien, bien…

VA: A mi me da igual, además ya está levantado el secreto de sumario con lo cual…

JH: Dile que, cuando se lo des, “oye, dejarle una copia a Javier, que se lo he prometido y tal”, para que cuando estos capullos vengan...

VA: Sí, yo te lo doy cuando quieras, no tengo ningún problema en dártelo. No tengo ningún problema. Además, eh…

JH: Si ellos van a ir antes, en caso de que ellos vayan a ir antes.

VA: Aparte Alicia; Alicia diciendo que había quedado conmigo porque yo no tenía trabajo y era para ver si me daba trabajo...

JH: ¿Eso dice ella? ¿eso dice ella?

D'aquest intercanvi queda clar que Inda i Urreiztieta estan cooperant amb l'estratègia de Villarejo per donar-li vol a les declaracions de Vicky Álvarez.

Però tot això és enganyós, perquè sembla que les primeres informacions que alerten Interior de la fortuna dels Pujol procedeixen de la examant del primogènit. Quan la realitat, segons ha pogut verificar Público en obtenir en exclusiva una nota informativa interna policial datada abans de la primera trobada Villarejo-Vicky, és que a Interior es coneixia el contingut de la conversa de la Camarga d'una altra font que l'havia passat molt abans a la Policia.

I aquesta font només pot ser Alícia Sánchez-Camacho, com hem pogut corroborar gràcies a altres testimonis i documents que estan també en poder de Público i que difondrem en els pròxims dies.

Un informe de "fonts molt fiables i solvents" obtingudes sense seguir el procediment judicial

La nota informativa de la policia a la qual Público ha tingut accés està datada l'11 de setembre de 2012 i conté la informació que l'exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola li va confessar a l'avui primera secretària de la Mesa del Congrés, Alícia Sánchez Camacho, en aquell dinar a la Camarga el 2010.

No obstant això, en aquesta data la UDEF -dirigida en aquell temps per José Luis Olivera- encara no s'havia posat en contacte amb Vicky perquè aquesta revelés i denunciés en seu policial les presumptes corrupteles de les que va ser testimoni al costat del primogènit de l'expresident entre 2006 i 2008. Una cosa que finalment l'ex de Jordi Pujol Jr va fer el 13 de desembre de 2012, al centre policial de Canillas.

La nota informativa que avui revela Público va ser elaborada per la Comissaria General de la Policia Judicial, encapçalada en aquest moment per José García Losada, i suposadament es basa en informacions aportades per "sindicalistes dels Mossos d'Esquadra, serveis policials estrangers, part del sector empresarial català", "alguns imputats que volen negociar" i el "sector judicial no nacionalista".

L'autor de la nota -del qual només s'infereix que és membre de la UDEF que dirigia Olivera causa que fa al·lusió al "sumari Palau" - reconeix que són informacions obtingudes sense seguir el procediment judicial, però dona molta validesa al contingut. "La informació recollida té el seu origen en fonts molt fiables i solvents, i encara que s'hagin de judicialitzar un cop es disposi de les comissions rogatòries oportunes, s'ha de deixar constància fefaent perquè no desaparegui com altres documents ja emesos i que no han tingut resposta" , escriu l'autor.

"Durant la direcció d'Eugenio Pino, van abundar les comunicacions amb aquestes mancances formals"

Tot i que no està signada ni té el segell de la Direcció Adjunta Operativa (DAO), on solen anar remeses aquest tipus de notes informatives, fonts policials coneixedores de com funcionava la brigada política orquestrada per l'exministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, asseguren que "durant el temps en què Eugenio Pino va ocupar aquest lloc abundar les comunicacions amb aquestes mancances formals, relacionades amb tot tipus de casos, des del sumari Palau -com indica aquesta-, a les elaborades pel comissari Villarejo sobre l'Operación Cataluña o de l'àtic d'Ignacio González ".

Aquestes fonts apunten que va ser el comissari Olivera -amb estretes relacions al PP i que va aspirar a ser nomenat número dos de la Policia (DAO)- qui, juntament amb el comissari Villarejo, manegava aquestes informacions obtingudes per una "unitat d'intel·ligència" inexistent, per després buscar la manera de judicialitzar-les. Amb aquesta brigada política és amb la que cooperaven des de 2012 els exdetectives de l'agència Mètode 3, Julián Peribañez i Antonio Tamarit, a més del soci de Villarejo, Antonio Giménez Raso.

Fins i tot va ser el mateix Olivera que va anar a entrevistar-se amb els fiscals del cas Palau -juntament amb el comissari en cap d'Afers Interns, Marcelino Martín-Blas- perquè aquests reobrissin la causa que portava la UDEF i que apuntava, segons la nota informativa, a què els Pujol i altres polítics catalans haurien "buidat els comptes de Catalunya cap a paradisos fiscals i / o societats offshore, traslladant tota la ingent quantitat de diners recaptada, a força de pagaments de comissions pactades, com el 3 i el 4% aflorats en el sumari Palau, les quantitats puntuals per concessions, el cas ITV..."

Alicia Sánchez-Camacho en una intervenció al Parlament.. EFE / Alberto Estévez

Villarejo va dir a la examant de Jordi Pujol que 'El Mundo' tenia tota la conversa gravada a La Camarga

Part de la informació d'aquesta nota interna, que és exactament igual a la que van parlar Sánchez-Camacho i Victòria Álvarez el 2010, fa al·lusió a la relació de Jordi Pujol Ferrusola amb un britànic d'origen hindú, Herbert Rainford Towning, encara que la nota assegura que és "l'examant" d'aquest inversor qui "ha informat a serveis policials de Gran Bretanya" d'aquests negocis.

També fa al·lusió la nota a "la compra de terrenys i posterior pagaments de la construcció a Mèxic de diverses propietats i predis, entre ells l'Hotel Encant a Acapulco", i a altres inversions a Miami, Puerto del Rosario (Argentina) o Andorra, de les que sempre ha parlat Vicky tant en la seva declaració davant la UDEF com davant l'Audiència Nacional o els mitjans de comunicació.

Segons va explicar la pròpia Victòria Álvarez a Público, no va ser fins a finals de la tardor de 2012 quan el comissari Villarejo, fent-se passar pel periodista Javier Hidalgo, l'informa de l'existència d'aquest enregistrament i, com a prova, li relata el contingut: "Gairebé un parell d'anys després d'aquest dinar [conta Vicky], em diu una persona de l'entorn d'El Mundo, un tal Javier, i em comenta que existeix aquesta gravació i que la té El Mundo. em va trucar i em va dir: 'Te'n recordes d'aquest menjar que vas tenir el 7 de juliol a la Camarga amb Alicia Sánchez Camacho? ... doncs està gravada tota la conversa i la té El Mundo'. Jo em vaig posar nerviosa, no entenia res i vaig quedar amb Eduardo Inda i amb Esteban Urreiztieta perquè volien publicar l'enregistrament, al que jo em vaig negar rotundament ". I no és fins a tres mesos després, el 13 de desembre, quan fa oficial aquesta informació davant la UDEF.

Com a mostra de que la policia no pot revelar la seva font, cal destacar aquest paràgraf de la nota informativa: "Els responsables mexicans i argentins contactats diuen no tenir inconvenient a fer gestions oficials i fins i tot acompanyar gestions amb aquests empresaris sempre que es disposi de les oportunes comissions rogatòries, suggerint que prèviament contactés la Fiscalia espanyola amb la Procuradoria General a efectes de coordinar tant el transvasament oficial d'informació com l'assistència a interrogatoris de funcionaris espanyols, que en tot cas només podrien assistir-hi sense poder intervenir ni enquestar els afectats".

O sigui, que a la nota -titulada: SUMARI PALAU - ANÀLISI DE SITUACIÓ (II) - només s'està tractant d'encobrir la veritable font de totes aquestes dades amb els quals es construeix la informació.

I aquesta font és Sánchez-Camacho, com seguirà demostrant Público amb noves proves en propers dies.

... CONTINUARÀ