Este artículo se publicó hace 4 años.
Sánchez demanarà una nova pròrroga de l'estat d'alarma de dues setmanes
Diu que ho continuarà fent cada 15 dies mentre duri la situació, "perquè és un instrument eficaç i una necessitat". Tot i que no té garantida la majoria en el Congrés per a tirar-lo endavant, assegura que el Govern espanyol no té "pla b". Sánchez anuncia un fons autonòmic de 16.000 milions d'euros no reemborsable. Les mascaretes seran d'ús obligatori al transport públic a partir d'aquest 4 de maig.
Manuel Sánchez / Alejandro López de Miguel
Madrid-Actualitzat a
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que demanarà una nova pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés per allargar-lo dues setmanes més.
Sánchez ha destacat que continua sent necessària aquesta mesura perquè cal continuar mantenint mesures especials i ha dit que mentre duri la situació es plantejaran estats d'alarma cada quinze dies.
El president ha explicat que podrien demanar-los per un període més ampli, però que l'objectiu és retre comptes de les actuacions al Congrés i davant els ciutadans. Per això, ha negat les acusacions de l'oposició, qui afirmaven que no rendeix comptes.
A més, ha recordat que tots els estats del món estan sol·licitant l'estat d'alarma perquè és necessari prendre mesures de restriccions a la mobilitat i, segons ha dit, des del punt de vista constitucional només es pot fer des d'aquesta mesura.
Per a Sánchez, l'estat d'alarma és "un instrument eficaç i una necessitat"; i a més dóna empara als treballadors que es beneficien dels ERTE o als autònoms. Per això, ha assegurat que "no hi ha pla b" a l'estat d'alarma.
Sánchez ha insistit que l'estat d'alarma és l'únic instrument constitucional que permet la restricció de la mobilitat que, segons ha dit, es continuarà mantenint durant un temps, motiu pel qual ha fet una crida a les comunitats autònomes que s'oposen a l'ampliació, "perquè no és un capritx del Govern d'Espanya".
El president del Govern estatal no ha avançat si demanarà en més ocasions l'estat d'alarma, i ha dit que la decisió s'anirà avaluant cada dia i en funció de les dades. Per a Sánchez, no se sostenen les crítiques de l'oposició de falta de diàleg o d'informació i ha recordat que s'han celebrat vuit conferències de presidents i que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s'ha reunit 23 vegades amb els consellers d'aquesta àrea. A més, ha assegurat que el 83% de les propostes fetes per les comunitats autònomes s'han contemplat en el pla de desescalada.
Finalment, Sánchez ha indicat que es continuarà mantenint el criteri provincial per fixar les fases de la desescalada, rebutjant que es realitzi per àrees sanitàries com li han sol·licitat diverses comunitats com ara Catalunya.
Les mascaretes seran obligatòries al transport públic
El president espanyol també ha anunciat que les mascaretes seran obligatòries al transport públic a partir de dilluns, dia 4 de maig. Sánchez ha insistit que començaran a repartir-ne sis milions als principals nusos de transport públic, set milions més per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) per la seva distribució i un altre milió aniran per organitzacions socials com Cáritas, Creu Roja o el Comitè Espanyol de Repreentants de Persones amb Discapacitat.
Un fons de 16.000 M d'euros per a les comunitats autònomes
A més, Sánchez també ha anunciat que s'aprovarà un fons de 16.000 milions d'euros no reemborsable "per a la reconstrucció social i econòmica" davant l'emergència del coronavirus. L'objectiu, segons el president espanyol, és que "cap comunitat autònoma es quedi endarrere amb independència de l'impacte de la pandèmia a cada territori".
D'aquesta manera, assegura, atenen les peticions de les comunicats autònomes i aclaren que no serà reemborsable: "El Govern espanyol té la determinació ferma de governar per a tots i escoltar a tots", ha afirmat, a més de reclamar a totes les administracions i partits seguir "treballant junts" per vèncer el coronavirus.
Les terrasses podran obrir amb un aforament del 50%
El Govern espanyol també ha rectificat i ha ampliat del 30% al 50% l'ocupació màxima de les terrasses dels restaurants i establiments del sector de l'hostaleria una vegada que s'activi la fase 1 de la desescalada de les mesures adoptades en el marc de la crisi del coronavirus, prevista per al dilluns 11 de maig.
Segons van informar fonts de l'Executiu estatal, a la fase 1, quan es puguin consumir els productes en el mateix recinte, les terrasses podran estar obertes amb una capacitat màxima del 50% i no del 30% com va anunciar Pedro Sánchez el dimarts, però sempre que es mantingui una distància mínima de seguretat de dos metres i no hi hagi grups de més de deu persones.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..