Público
Público

La selectivitat no inclourà les lectures obligatòries a les proves de català i castellà a partir de l'any que ve

La lectura continuarà sent obligatòria a batxillerat, però els centres decidiran què llegir. El Departament d'Educació defensa que el canvi es fa perquè els joves tinguin una "actitud favorable" envers la literatura i fomentar l'anàlisi i l'ensenyament per competències. La decisió ha generat preocupació entre la comunitat educativa

14/06/2022 - Alumnes que fan la selectivitat a la Universitat de Girona.
Alumnes que fan la selectivitat a la Universitat de Girona - ACN

Canvis significatius a les Proves d'Accés a la Universitat (PAU). La selectivitat no inclourà les lectures obligatòries a les proves de llengua catalana i castellana a partir de l'any vinent. Així ho han acordat la conselleria i el Consell Interuniversitari, que ha fet arribar un document als centres on s'informa d'aquest canvi i on s'indiquen les lectures per les assignatures optatives de Literatura catalana i Literatura castellana, que sí les mantenen.

Amb l'entrada en vigor dels nous currículums, la lectura continuarà sent obligatòria a batxillerat, però els centres decidiran què llegir, és a dir, no hi haurà una llista de lectures obligatòries, com fins ara. El Departament d'Educació defensa que el canvi es fa perquè els joves tinguin una "actitud favorable" envers la literatura i fomentar l'anàlisi i l'ensenyament per competències. La decisió ha generat preocupació entre la comunitat educativa, ja tocada pels mals resultats de l'informe PISA.

Fomentar l'anàlisi i l'ensenyament per competències

El secretari de Transformació Educativa de la Generalitat, Ignasi García Plata, ha assegurat aquest dijous que el canvi es fa perquè els joves tinguin una "actitud favorable" envers la literatura i fomentar l'anàlisi i l'ensenyament per competències. En declaracions a Catalunya Ràdio, García Plata, ha explicat que es vol que els alumnes relacionin gèneres, tòpics i autors amb altres manifestacions artístiques, i no que llegeixin un llibre, o el seu resum, per respondre unes preguntes que comprovin si se l'han llegit. 

Les classes es continuaran posant textos d'autors clàssics, com Mercè Rodoreda o Salvador Espriu

García Plata ha explicat que aquest canvi és resultat dels nous currículums, més competencials. Es vol que els estudiants relacionin la literatura amb altres arts i que sigui "atractiva" per tal de tenir "més alumnes lectors". I és que ha defensat que amb les lectures obligatòries per a la selectivitat, el que passava era que hi havia alumnes que llegien un resum per contestar preguntes orientades a comprovar si s'havia fet la lectura i no si s'havia entès.

D'aquesta manera, l'acord d'Educació i el CIC contempla que a partir de l'any vinent les PAU avaluïn la competència literària amb preguntes sobre tòpics, gènere i recursos literaris, basades en fragments que no tenen perquè haver llegit tots els estudiants. Aquests però serviran per connectar amb els sabers apresos i les lectures realitzades durant l'etapa i avaluar així el judici crític i la comprensió lectora.

El secretari ha assegurat que a les classes es continuaran posant textos d'autors clàssics, com Mercè Rodoreda o Salvador Espriu, però ha insistit que l'important no ha de ser "forçar" a llegir Espriu sinó "motivar" l'alumne perquè vulgui llegir-lo. Pel que fa als nous models d'examen de les PAU, que s'aplicaran en la convocatòria de l'any que ve, Garcia Plata ha reconegut que encara no els tenen però que s'està treballant conjuntament amb el Departament de Recerca i Universitats.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?