Público
Público
L'EMERGÈNCIA PER LA COVID-19

Torra evidencia la divisió al Govern i remarca a Sánchez la seva oposició a la pròrroga de l'estat d'alarma

El president de la Generalitat ha rebutjat en la reunió amb els presidents de les comunitats l'acord formalitzat pels socis d'ERC amb el Govern espanyol que inclou la gestió dels fons europeus per la reconstrucció. Torra reclama el retorn de les competències de forma "immediata".

El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la reunió telemàtica amb Pedro Sánchez i els presidents de les comunitats autònomes
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la reunió telemàtica amb Pedro Sánchez i els presidents de les comunitats autònomes. JORDI BEDMAR

PÚBLIC

El president de la Generalitat, Quim Torra, rebutja frontalment la pròrroga de l'estat d'alarma que pretén l'Executiu espanyol i que estaria garantida gràcies a l'acord amb ERC per l'abstenció i el vot favorable del PNB. Torra li ha traslladat aquest diumenge al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, a la reunió telemàtica setmanal amb els presidents autonòmics per fer seguiment de la pandèmia. Posant en evidència les discrepàncies internes al Govern de la Generalitat entre els socis de JxCat i ERC. Segons fonts del gabinet del President de la Generalitat, Torra ha deixat clar en la reunió que cal recuperar "d'immediat les competències pròpies i la capacitat de gestionar la situació". Recorda que l'estat d'alarma acaba en la fase 3, però reclama que acabi "demà mateix".

El president Torra denuncia que "no ha existit en absolut la cogovernança" i que la centralització ha tingut efectes negatius en la gestió àgil i efectiva de la pandèmia. Com ja ha fet en altres trobades i compareixences, Torra ha reclamat que la Generalitat pugui disposar dels recursos espanyols i europeus per fer front a una "situació econòmica i social gravíssima".

En aquesta línia, Torra ha defensat que davant la crisi econòmica calen "tots els recursos". "Això tracta de sobirania i recursos", ha remarcat. "El factor temps és clau, totes les decisions que no es prenguin ara ens condemnaran a una crisi més llaga i profunda", ha advertit Torra.

Com ja ha anat fent en les darreres reunions de presidents, Torra ha demanat al govern espanyol "urgentment" disposar dels 5.000 milions d'euros del fons espanyol i gestionar els Fons Europeus, que ha avisat que "no poden esperar" al 2021.

A més, també ha reclamat flexibilitzar el topall de dèficit fins a l'1% com a mínim, que els aportaria 2.200 milions en lloc dels 440 actuals; que els ajuntaments puguin disposar dels seus romanents; adherir-se al Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) i demanar el 2% del PIB català, que calcula que proporcionaria 5.000 milions; acabar amb el dèficit fiscal; i resoldre "el deute històric" amb Catalunya, que xifra en uns 9.000 milions d'euros.

El president ha advertit que de moment s'estima en 5.000 milions el cost sanitari i de pèrdua d'ingressos a la Generalitat per la Covid-19 i ha assenyalat que les pèrdues econòmiques més significatives seran en sectors com el turisme (15.000 milions), el comerç (9.200) i la cultura (950).

A més, ha retret al govern espanyol que fins ara "l'única cosa que s'ha rebut de l'Estat és la retallada de més de 200 milions en polítiques d'ocupació". "Intolerable", ha lamentat. Torra ha apel·lat a forces polítiques, agents socials i econòmics de Catalunya a donar suport a aquestes reclamacions. "Pel bé comú i per salvar llocs de treball", ha dit.

Les mateixes fonts de la Presidència asseguren que Torra també ha traslladat a Sánchez que vol ocupar-se de la gestió de l'ingrés mínim vital, que ha assenyalat s'hauria d'aplicar com abans millor.