Público
Público

TRAPERO - MOSSOS Trapero diu que la informació internacional que arriba a l'estat no flueix cap als Mossos

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el major dels Mossos d'Esquadra s'ha queixat de les crítiques que s'han llançat contra el cos policial des d'alguns mitjans de comunicació i ha reiterat que la CIA no els va alertar de risc d'atemptat.

Josep Lluís Trapero, en una roda de premsa el passat 21 d'agost. EFE/Alejandro García

públic i agències

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha fet balanç aquest dilluns del succeït els últims dies arrel dels atemptats gihadistes a Catalunya i ha comentat les informacions aparegudes sobre el cos dels Mossos a diferents mitjans de comunicació. Ho ha fet en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Trapero s'ha queixat de les crítiques que s'han llançat contra els Mossos d'Esquadra des d'alguns mitjans de comunicació. "Mentre uns posen flors als cotxes dels Mossos, d'altres hi posen merda", ha dit. El màxim comandament dels Mossos ha reiterat que la informació internacional que arriba a l'estat no flueix cap als Mossos d'Esquadra. Atribueix aquesta situació a una interpretació de la llei poc coherent amb la realitat, ja que sobre el terreny els Mossos són el cos central a Catalunya.

Trapero: "Els Mossos d'Esquadra a penes sabien res de l'imam de Ripoll"

Respecte les informacions que asseguraven que la CIA havia advertit de risc d'atemptat a la Rambla de Barcelona, Trapero ho ha negat amb rotunditat. Trapero ha lamentat que els Mossos d'Esquadra a penes sabien res de l'imam de Ripoll (Girona) Abdelbaki És Satty, suposat cervell de la cèl·lula terrorista que va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona). "De l'imam de Ripoll sabíem molt poc, per no dir pràcticament res. Sabíem el nom de pila", ha lamentat el gran, que ha assegurat que si els Mossos d'Esquadra haguessin tingut aquesta informació, l'haurien treballat.

En aquest sentit, Trapero ha detallat que la informació policial procedent d'altres països, com de l'àmbit europeu, arriba "per una finestreta controlada pel Cos Nacional de Policia, que la reparteix". "En aquest repartiment, el cos de Mossos no sol sortir bé lliurat i això vol dir que la informació que afecta Catalunya no passa de Madrid cap aquí. No flueix. Això és així i no m'ho pot discutir ningú", ha denunciat. El major també ha advertit que els Mossos no tenen actualment coneixement de cap investigació del Ministeri d'Interior sobre els imams a Catalunya.

Trapero també ha desmentit que la Guàrdia Civil els demanés intervenir a Alcanar (Tarragona) després de l'explosió de la casa en la qual la cèl·lula preparava els explosius per cometre un atemptat de gran envergadura a Barcelona. "La Guàrdia Civil no va oferir els seus Tedax, no permetré que es qüestioni els Tedax dels Mossos", ha dit. 

També ha insistit que en els primers moments després de l'explosió, ocorreguda la matinada del 17 d'agost -hores abans dels atemptats-, no hi havia pistes sobre que s'estaven preparant explosius a l'habitatge i ha afirmat que la jutge no els va ordenar investigar en aquesta línia, si bé ha reconegut que la magistrada sí els va preguntar si amb una bombona de butà es podia preparar una bomba.

"Els terroristes han enganyat a tothom. El seu comportament és com d'una secta."

El major dels Mossos ha insistit que la mesquita de Ripoll no és un "entorn conflictiu" i ha apuntat que els terroristes van optar per l'estratègia d'intentar passar desapercebuts simulant la seva plena integració en la societat, per ocultar el seu radicalisme. "Els terroristes han enganyat a tothom, a la família i als amics. A la policia també. El seu comportament és com d'una secta", ha indicat Trapero, que ha anunciat que, després d'aquest atemptat, els Mossos impulsaran reformes en seus mecanismes de detecció de risc de l'amenaça terrorista per intentar localitzar sospitosos que opten per simular la seva plena integració.

Pel que fa a la investigació, Trapero ha evitat donar detalls sobre l'actual situació de la investigació, però sí que ha afirmat que per ara no tenen cap element que els permeti treballar amb la hipòtesi que Younes Aboyaaqoub rebés ajuda després de fugir de la Rambla de Barcelona. Ha decartat l'existència d'una cèl·lula de suport als gihadistes al Baix Llobregat. I sobre les innumerables mostres de reconeixement rebudes els últims dies, ha explicat que la relació entre la policia i la gent ha canviat, que els Mossos estan cada cop més a prop de la gent i que aquesta relació "ha arribat per quedar-se".