Público
Público

La ultradreta torna a deixar la seva empremta al Baix Empordà

Els Mossos d'Esquadra han començat a recollir denuncies. Fonts consultades per 'Públic' assenyalen que una de les persones que participaven en la retirada de llaços grogs ha estat identificada.

Una de les vuit façanes pintades als carrers de Verges

públic

Grups d'ultradreta han tornat a actuar contra l'independentisme a diferents localitats del Baix Empordà. Pintades amb simbologia nazi, insults a dirigents independentistes, retirada de senyeres estelades i de llaços grogs i destrossa de màstils.

Pintada realitzada per grup d'ultradreta als carrers de Verges

Pintada realitzada per grup d'ultradreta als carrers de Verges

Han deixat la seva empremta a les localitats de Parlavà, Verges, La Bisbal, Palafrugell i Palamós i en algunes d'aquestes localitats han pintat les façanes, moltes d'elles de domicilis particulars, amb insults als presidents Torra i Puigdemont. A Verges han arrencat unes seixanta estelades de l'Associació Vergelitana per la Independència que estaven penjades als fanals que il·luminen les quatre carreteres d'accés a la població.

A Palamós i a Palafrugell han tallat els màstils on es trobava hissada la senyera estelada.

Els Mossos d'Esquadra han començat a recollir denuncies però no han efectuat cap detenció.

Fonts consultades per Públic han assenyalat que els Mossos d'Esquadra han pogut identificar una de les persones que retiraven llaços grogs, encara que no poden acreditar que el grup amb el que actuava sigui el responsable de les pintades i del robatori d'estelades.

Símbol utilitzat pels grups feixistes pintat als carrers de Verges

Símbol utilitzat pels grups feixistes pintat als carrers de Verges

Les mateixes fonts han assenyalat que la grafia de les pintades a diferents poblacions coincideix i que per tant es pot deduir que es tracta d'un mateix grup. Caldria determinar, no obstant això, si també coincideix amb la grafia de les anteriors accions de la ultradreta realitzades a la comarca en els darrers mesos.

Els símbols utilitzats deixen poc lloc a dubtes sobre la ideologia dels autors de les pintades.

Una persona, si més no, ha exaltat a xarxes socials l'acció dels ultradretans espanyolistes, ha exhibit el material furtat com un trofeu i ha afirmat que es tracta d'una iniciativa per "alliberar" territori.

Els veïns de Verges s'han donat cita aquest mateix dimecres per restablir la imatge que tenia la població abans de l'acció dels ultradretans. "Refarem tot allò que ens han pintat", han assenyalat alguns d'ells.

El seu alcalde, Ignasi Sabater, ha expressat, en declaracions a Catalunya Informació, el seu temor a la passivitat del Govern espanyol davant les agressions de grups feixistes.

La regidora de Joventut, Susanna Ribas, ha denunciat aquests fets i els anteriors com a provocacions i ha anunciat també a la ràdio pública catalana que el consistori es presentarà com a acusació en el cas per intentar que la investigació avanci i se'n puguin derivar responsabilitats.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?