Público
Público

VAGA AEROPORT DEL PRAT - LAUDE El govern activa el laude per la vaga del Prat per "deteriorament de la Marca Espanya"

El Consell de Ministres dóna un termini de 24 hores a Eulen i els treballadors per aconseguir l'acord o els serà imposada una solució en el termini de deu dies.

Els ministres d'Educació, Iñigo Méndez de Vigo i de Foment, Iñigo de la Serna, en la roda de premsa posterior a la reunió extraordinària del Consell de Ministres.- EFE/Fernando Alvarado

efe

El govern central va aprovar dimecres la posada en marxa d'un laude arbitral d'obligat compliment per solucionar el conflicte de l'aeroport de Barcelona-el Prat, segons ha anunciat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari celebrat la tarda de dimecres, el titular de Foment va explicar que les parts tindran un termini màxim de 24 hores des de la notificació de l'acord per elegir un mediador.

En el cas que no ho aconsegueixin, Foment assignarà a una persona en les 24 hores següents que sotmetrà a les parts perquè formulin les seves al·legacions i s'adoptarà una decisió en un termini màxim de deu dies. La decisió d'optar per l'arbitratge, que s'empara en una llei de 1977 sobre relacions laborals, s'ha adoptat en concórrer una sèrie de "circumstàncies", va explicar el ministre.

Les "circumstàncies" pel laude

Entre aquestes circumstàncies figuren la durada de la vaga i les "posicions irreconciliables" que han mantingut les parts durant el procés de mediació. De la Serna també va al·ludir al "perjudici per a l'economia nacional" derivat del conflicte a causa de la seva afecció al turisme nacional a nivell d'ocupació, de reputació, "deteriorament de la Marca Espanya" i impacte en sectors vinculats al turisme.

El ministre va subratllar que aquest acord té "caràcter excepcional" i que no creu que es puguin extrapolar les circumstàncies d'aquests treballadors a altres aeroports perquè hi ha diferències, entre d'altres qüestions perquè les empreses subcontractades són diferents.

Regulació de la seguretat privada

A més, De la Serna va indicar que, davant les peticions formulades aquest dimecres pels sindicats, el Consell de Ministres ha suggerit la creació d'un grup de treball amb la participació del govern sobre el sector de la seguretat privada.

Aquest grup de treball abordarà qüestions com la formació, la qualitat del servei, les condicions laborals o les salarials. La "voluntat" del govern és començar a treballar en "uns dies" per constituir aquests grups de treball de cara a establir aquest marc general que, ha insistit, no substituirà la negociació sectorial.

De la Serna ha insistit que l'executiu ha entrat en la resolució del conflicte un cop que va fracassar el procés de mediació i que "no hi ha cap altre recurs des del punt de vista legal per fer front a aquesta situació".