Público
Público

El tancament del Parc Güell indigna els veïns

Ja s'ha barrat tot el perímetre

BRAIS BENÍTEZ

Els veïns del Parc Güell es van concentrar ahir per demanar a l'Ajuntament que no tanqui el parc i en reguli l'accés, com vol fer el consistori amb l'argument que el parc està molt massificat. Fins ara, l'equip de govern no ha aconseguit el consens necessari per tirar endavant el projecte. La segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Imma Mayol, ha assegurat que si guanyen les eleccions al maig reintentaran el tancament.

Tot i això, a finals del mes passat va finalitzar la instal·lació d'un perímetre de tanques que envolten les 17 hectàrees del parc, uns barrots que per molts veïns 'semblen d'una presó'. Temen que això sigui l'inici del tancament total d'una de les atraccions turístiques més visitades de Barcelona. La coordinadora d'entitats del Parc Güell ja ha recollit 15.000 signatures per aturar el projecte.

'Aquest parc sempre ha estat obert i mai hi ha hagut problemes', afirma Rodrigo Arroyo, representant de la Coordinadora d'Entitats del Parc Güell, que creu que el problema no és la massificació, ja que 'no n'hi ha'. 'Diuen que hi ha massificació, però Hereu es va endur una rèplica del drac de Gaudí a la Xina per captar cinc milions de turistes. Es riuen de nosaltres', denuncia. Els veïns estan convençuts que l'Ajuntament els acabarà fent pagar per accedir al parc, com ha succeït al laberint d'Horta, on en un principi els veïns gaudien d'accés lliure.

A finals del 2009, l'Ajuntament va presentar un pla per fer pagar l'accés al parc, però va haver de tirar enrere la mesura per l'oposició frontal de les associacions de veïns i la falta de consens amb l'oposició. Mesos més tard, el consistori va plantejar que el recinte tindria uns torns d'accés per regular l'afluència de visitants, que els veïns hi podrien accedir amb una targeta, i que els que no ho fossin haurien de demanar dia i hora per entrar. A més, es vol limitar l'afluència al parc a 5.500 persones diàries, 1.500 menys de les que de mitjana visiten cada dia la Sagrada Família. 'Aquí hi ha espai de sobres, però s'han encegat a tancar-lo', afirma Arroyo.

Les entitats defensen que el que cal és més vigilància, sobretot per evitar la proliferació dels tops manta que col·lapsen els camins. 'N'hem arribat a comptar fins a 300 en tot el parc, i la policia no hi és', explica Arroyo. 'No hi ha d'haver ni torns ni tanques. El que han de fer és engrandir el parc, cuidar els turistes, i invertir els diners que es recapten amb els bars i la llibreria 800.000 euros el 2010 a posar vigilància i mantenir les instal·lacions', exposa el portaveu.

Malgrat la insistència de la coordinadora d'entitats, el consistori no els ha fet arribar el pla integral del projecte, cosa que ja han denunciat al Síndic de Greuges. Arroyo ho té clar: 'Ni ells mateixos saben el que estan fent'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias