Público
Público

Ferrovial, "indignada" per l'ús que Millet feia de les donacions

La constructora "ignorava" que les seves aportacions anaven a parar a empreses o fundacions

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

'La pregunta es respon tota sola: no'. Així va respondre Juan Elizaga, directiu de la constructora Ferrovial, a la pregunta de si l'empresa hauria patrocinat el Palau de la Música com ho va fer si hagués sabut que part dels diners de la institució havien d'acabar a fundacions d'un partit polític.

La compareixença d'un responsable de l'empresa era esperada com una de les més rellevants en el marc de la comissió parlamentària que investiga el presumpte finançament irregular de CDC a través del Palau. No obstant això, Elizaga no va sortir ni un mil·límetre del que s'esperava i es va mantenir ferm en una idea: l'empresa desconeixia absolutament que l'Orfeó tingués relació financera amb la convergent Fundació Trias Fargas.

El PSC evita que Millet i Montull vagin a declarar al Parlament

'No sospitàvem res', va afirmar Elizaga, que va afegir que el saqueig de la institució a càrrec de Millet i els seus col·laboradors els va suposar 'un xoc'. La llista de negatives del dirigent, responsable de relacions institucionals de l'empresa, va ser extensa: 'No, en absolut', 'ho desconec', 'no en tinc ni idea', 'que jo sàpiga, no', etcètera.

Ferrovial va ser el principal patrocinador de la centenària institució catalana durant part del temps en què se suposa que se'n va dur a terme l'espoli continuat. De fet, són unes anotacions a l'agenda de la imputada Gemma Montull el que proven que els diners que rebien de la constructora madrilenya es destinaven a usos com ara pagaments a la Fundació Trias Fargas o a empreses que col·laboraven habitualment amb CiU (veure quadre superior).

El PSC aconsegueix ajornar la declaració de Fèlix Millet a la comissió

Elizaga va comentar que la constructora Ferrovial està 'molt orgullosa d'haver estat vinculada al Palau, on hi havia totes les administracions' i va insistir que desconeixien què feia l'entitat amb els diners. 'Els problemes de gestió del Palau els desconeixíem', va afegir. El directiu de la constructora va expressar també el seu desig que el Palau recuperi els diners que va desviar Millet i els 'inverteixi allà on realment corresponia'. A més, va admetre que no sabien on anaven exactament els diners que aportava, en total 11 milions d'euros en deu anys.

El representant de Ferrovial no va respondre tampoc a un dubte que li van expressar des de diferents grups del tripartit: ¿Era pura coincidència que Ferrovial fos l'única gran constructora espanyola que no feia donatius a la Trias Fargas? No hi va haver resposta. El que sí que va aclarir Elizaga és què obtenia l'empresa pel seu patrocini de l'Orfeó: 'La contraprestació, per a nosaltres, era que el Palau parlés de les nostres aportacions'. Es dóna la circumstància que aquesta constructora va ser adjudicatària de grans projectes, com ara la línia 9 o la Ciutat de la Justícia.

La jornada de compareixences d'ahir va estar també marcada per la negativa a declarar del representant d'Hispart (l'empresa que va rebre més diners del Palau a conseqüència de donacions fetes per Ferrovial), Juan Manuel Parra González. Aquesta actitud coincideix amb la que ja van exhibir la setmana passada altres empreses que treballaven per a CiU i que havien rebut diners del Palau.

També ahir es va saber que Fèlix Millet, el principal imputat en el cas de saqueig del Palau, es podria estalviar la presència al Parlament per declarar davant la comissió després d'haver estat empresonat dijous passat. El PSC va plantejar ajornar la seva compareixença, prevista per la setmana vinent, per evitar la 'poc edificant' imatge de Millet i Montull arribant a la cambra catalana emmanillats i baixant d'un furgó policial. 'Això no és una comissaria ni el Palau de Justícia', explicava després el portaveu socialista, Joan Ferran.

Ni CiU, ni ERC ni ICV-EUiA es van oposar a una petició que evitarà la que havia de ser la imatge més esperada de la comissió.