Público
Público

Foment es compromet amb l'AVE i la Sagrera

El ministre José Blanco posa la primera pedra de l'estació

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Primera pedra de la Sagrera i compromís institucional per no frenar cap de les grans obres previstes a Catalunya. I, per si quedaven dubtes, el ministre de Foment, José Blanco, va venir ahir fins a Barcelona per constatar que, sobretot, no es retarda ni es paralitza cap obra vinculada a l'AVE a Catalunya. Ni les de l'estació de la Sagrera a causa de la retallada pressupostària, ni les del túnel que travessarà el centre de Barcelona pel carrer de Mallorca, tot i l'oposició veïnal, la de la Sagrada Família i la de CiU. El ministre va dir ahir que la inversió es fa per 'l'afany' d'Hereu i que en aquests moments té 'un doble valor'.

'Seguirem treballant perquè el túnel de l'AVE sigui un fet el 2012', va dir Blanco. L'objectiu segueix sent que els trens d'alta velocitat puguin arribar a la frontera francesa aquell mateix any, travessant l'estació de la Sagrera, però sense aturar-s'hi. Això últim només serà possible quan estigui acabada, al 2016. Tant Blanco com el president de la Generalitat, José Montilla, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, van treure pit amb les obres de la que serà la principal estació ferroviària de Barcelona, per davant de la de Sants, en el que és l'actuació més ambiciosa de l'Ajuntament de Barcelona en tot aquest mandat.

El ministre manté la negativa a frenar el túnel de l'AVE per la Sagrada Família

'Serà comparable en dimensions a la T-1 de l'aeroport del Prat' i 'és el projecte més ambiciós des dels Jocs Olímpics', va assenyalar Blanco, mentre que Hereu parlava de 'l'estació del segle XXI' i Montilla es referia a 'la futura estació central de Barcelona'. Després de l'acte protocol·lari, els grups municipals de CiU i PP van titllar de gest de 'propagandístic' i van criticar que la primera pedra arriba tot just quan l'estació ja hauria d'estar en marxa, de manera que acumularà vuit anys de retards el 2016 quan estigui finalitzada.

Responsables polítics i de les empreses adjudicatàries van anar ahir a un acte en què es va voler visualitzar una inversió de 589 milions d'euros per construir una estació intermodal per la qual passaran 100 milions de persones per utilitzar l'AVE, les línies de mitjana distància i de Rodalies, el metro o els autobusos que hi faran parada.

Blanco va aprofitar l'acte per anunciar que a final d'aquest any també es posaran en marxa les obres del tercer carril ferroviari dels accessos al port de Barcelona, que s'avançaran a les previsions i aniran a càrrec del Pla Extraordinari d'Infraestructures. També es manté la inversió per desdoblar la N-II a Girona.

El pròxim 29 de juny, el ministre Blanco tornarà a visitar Barcelona per inaugurar dos trams del quart cinturó. És possible que llavors es faci públic el traçat definitiu de l'obra, encallada per les discrepàncies entre els tres partits que integren el Govern català.