Público
Público

La UPEC debat el futur incert de l'esquerra

Inaugurat el programa d'estiu progressista amb el lema Resistències'

VÍCTOR ARRAZOLA

Les setenes jornades de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) van començar ahir amb el lema Resistències, que pretén debatre la situació de l'esquerra i buscar possibles alternatives per sortir de la complicada situació en què es troba després de la davallada que va patir en les darreres eleccions catalanes i municipals.

L'encarregat d'inaugurar les jornades va ser el rector de la UPEC, Jordi Serrano, que, en un discurs contundent, va instar l'esquerra, de la qual va dir que estava 'desorientada', que 'redibuixi el seu futur' i també que actuï amb 'més convicció'.

Els organitzadors volen sacsejar una esquerra

'Necessitem dissenyar un nou full de ruta per a l'esquerra, tant des del federalisme com des de l'independentisme. Els partits d'esquerres es necessiten entre ells. Sense la seva col·laboració és impossible crear una alternativa real que il·lusioni la gent', va explicar Serrano.

Pel rector de la UPEC, l'esquerra 'té la necessitat i el deure' de tornar al carrer i crear propostes noves per revocar el sentiment de decepció de la gent. 'Voldria una esquerra que tornés a somiar', va apuntar Serrano, que alhora es va mostrar molt crític amb les decisions que està prenent la Unió Europea (UE).

'La meva generació sempre havia vist Europa amb bons ulls, però el que està fent ara la Unió Europea són coses que no pertanyen als interessos dels ciutadans', va denunciar el rector, que va estendre la seva anàlisi fins a concloure que 'la política ha estat segrestada pels mercats'.

La Generalitat cancel·la els 40.000euros de subvenció que tenia la UPEC

'Hi ha hagut un intent de crear una agència de predicció de riscos a Europa, però ha estat impossible. Els governs poden parlar de tot menys de diners, perquè al final hi ha uns senyors que decideixen què cal fer', va indicar Serrano.

Per acabar, el rector va exemplificar aquest desgovern en el si de la UE amb el nomenament de Mario Draghi, antic governador del Banc d'Itàlia, com a nou president del Banc Central Europeu (BCE), de qui va dir que era 'el vicepresident de Goldman Sachs per a Europa quan l'agència va amagar els problemes del deute públic grec, i ara és el qui s'ha de preocupar pel benestar dels ciutadans europeus', va ironitzar Serrano.

La supressió de les ajudes econòmiques de 40.000 euros que rebia anualment la UPEC per part de la Generalitat també va ser fruit de queixa per part del rector, que va demanar al Govern que sigui 'una mica més demòcrata'.

La jornada inaugural va comptar amb la presència de la prestigiosa periodista italiana Concita de Gregorio, de mare catalana, que va diagnosticar que 'la democràcia està malalta i ferida de mort'.

'La distància entre la realitat i la política s'ha anat fent més gran pel fet que la classe política és cada cop més autoreferencial. Es dediquen a mirar-se a si mateixos i obvien els problemes dels ciutadans, i d'aquí la creixent desafecció política', va indicar la periodista, que va advertir que el moviment del 15-M és 'molt més important' del que opina la classe política i del qual pronostica que 'marcarà el final d'una època'.

'A Itàlia, com a Espanya, en uns anys la política va passar de ser una il·lusió a una professió. Al principi va resultar beneficiós, però després els polítics es van anar acomodant i ara només pretenen mantenir el seu càrrec', va lamentar la reportera.

De Gregorio va culpar l'esquerra italiana de 'no tenir capacitat de reacció ni de fer front' al president italià, Silvio Berlusconi, al qual va acusar de 'mantenir-se en el poder' a base d'instaurar 'la cultura del consum dels mitjans de comunicació'. Afortunadament, va explicar la periodista, l'esquerra ha passat a controlar ciutats importants com ara Milà i Nàpols i tot indica que la fi de Berlusconi 'és més a prop'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias