Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA El Consell d'Estat creu que la reforma del reglament del Parlament és anticonstitucional

El dictamen, demanat per Mariano Rajoy, conclou que hi ha fonaments jurídics per a que el govern espanyol pugui interposar recurs davant el Tribunal Constitucional contra el procediment aprovat pel Parlament per aprovar la llei del referèndum.

El ple del Parlament durant la votació de la reforma del seu reglament

PÚBLIC

El Consell d'Estat considera que la reforma aprovada aquest dimecres pel Parlament de Catalunya sobre el seu propi reglament entra en contradicció amb la Constitució espanyola, perquè considera que aquesta modificació vulnera el dret de participació política en condicions d'igualtat establert a l'article 23.2 de la Carta Magna.

Així ho recull el text del dictamen emès per unanimitat per aquesta institució, a què ha tingut accés l'agència Efe, després que el president del Govern, Mariano Rajoy, ho demanés ahir després de la reforma del Reglament del Parlament que permetria l'aprovació pel procediment de lectura única de la llei que preveu emparar el referèndum de l'1 d'octubre i la llei de transitorietat jurídica, conegudes com "lleis de desconnexió".

El dictamen, enviat a Rajoy en menys de 20 hores des del moment en què ho va demanar, conclou que "hi ha fonaments jurídics per interposar recurs d'inconstitucionalitat contra la reforma de l'apartat 2 de l'article 135 del Reglament del Parlament de Catalunya aprovada en sessió del Ple d'aquesta Cambra celebrada el 26 de juliol de 2017, per vulnerar el dret de participació política en condicions d'igualtat reconegut a l'article 23.2 de la Constitució.

El previsible a partir d'ara és que el govern espanyol, en la  seva reunió d'aquest divendres, acordi doncs presentar un altre recurs d'inconstitucionalitat contra una norma aprovada pel legislatiu català, en aquest cas, la reforma del seu propi reglament.

El dictamen enumera les consideracions realitzades pel govern espanyol en la seva consulta al Consell d'Estat, detalla el procediment de lectura única tant al Congrés com al Senat i en altres Parlaments autonòmics, i analitza, entre d'altres, l'informe del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya sobre aquesta reforma reglamentària.

De tot això conclou que, amb la reforma, es dóna la combinació de no reconèixer a la minoria parlamentària el dret a presentar esmenes en la tramitació exprés d'una llei i que se li hagi privat de tota participació en la decisió d'iniciar el tràmit de lectura única.

"El dret de la minoria"

Aquesta coincidència considera que "priva la minoria de la garantia d'algun instrument de participació en el procediment de lectura única diferent de la seva mera intervenció en el debat de totalitat".

"Aquesta circumstància -subratlla- pot suposar una vulneració del dret de participació política de la minoria parlamentària en condicions d'igualtat ex article 23.2 de la Constitució i 29 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya".

Per aquest motiu considera que hi ha fonaments jurídics suficients per impugnar la nova redacció del Reglament del Parlament.

Els socialistes es desmarquen

El grup socialista al Parlament s'ha desmarcat del Govern central del PP i de C's i ha informat que "no interposarà recurs davant del Tribunal Constitucional contra la reforma del Reglament" aprovada aquest dimecres, "en considerar que el text finalment aprovat acota de forma explícita l’ús del procediment especial de lectura única als projectes o proposicions de llei la naturalesa i simplicitat dels quals ho permeti, tal com demanava el Consell de Garanties Estatutàries".

Segons el PSC, "la reforma del Reglament impedeix que el procediment especial de lectura única sigui d’aplicació a lleis com les que pretenguessin emparar un referèndum d’autodeterminació o la transitorietat jurídica en cas de secessió".

"Si en el futur algú pretengués utilitzar el tràmit de lectura única a projectes o proposicions de llei que no compleixin amb els requisits recollits en l’article 135.2", afirma el grup socialista en un comunicat, aleshores interposarien d’immediat "el corresponent recurs d’empara davant del Tribunal Constitucional".

El PSC celebra que, amb l’aprovació d’una esmena presentada pel seu grup parlamentari, el reglament del Parlament quedi redactat "de forma que sempre, sense excepció possible, s’hagi de produir la publicació de proposicions i projectes de llei abans del seu debat i votació".


¿Te ha resultado interesante esta noticia?