Público
Público

Deu places emblemàtiques de Catalunya que val la pena conèixer

Història, reunió, tradició, festa, contemplació… les places d'arreu del territori tenen un paper fonamental a casa nostra, i algunes són especialment reconegudes i admirades

Plaça del Mercadal de Reus
Plaça del Mercadal de Reus. Ajuntament de Reus

Les places han estat històricament un espai de trobada i reunió, social o comercial, a més d'un lloc de pas. En altres casos, es tracta de punts menys concorreguts, ideals per a la tranquil·litat i la contemplació. Indrets habitualment lligats a la història o a la cultura popular, per exemple.

Més enllà de gustos particulars, n'hi ha un bon grapat que sempre s'acostumen a destacar entre les més emblemàtiques de Catalunya. En destaquem 10 que val la pena conèixer, de les moltes que podríem haver citat.

Plaça Major de Vic

Per a molts, la plaça més representativa del territori, on molts ubiquen el cor de Catalunya. La Plaça Major de Vic destaca per la gran esplanada central, on es fa el mercat medieval, el Mercat de Música Viva de Vic, una fira gastronòmica… i especialment també pels edificis nobles de diverses èpoques que l'envolten. Entre aquests destaquen el de l'Ajuntament, de finals del segle XIV, o el palau Comella, una obra modernista del XIX. També coneguda com a plaça del Mercadal, acull així bona part de la vida social i cultural de la població.

Plaça Major de Vic plena de públic durant un concert dins el Mercat de Musica Viva de Vic 2022
Plaça Major de Vic plena de públic durant un concert dins el Mercat de Musica Viva de Vic 2022. Mercat de Música Viva de Vic / Xavi Torrent

Plaça Sant Pere de Berga

Si una és característica per la representació folklòrica i de cultura popular és la plaça de Sant Pere de Berga, un espai irregular travessat de cap a cap per una barana. També coneguda com a plaça Cremada, s'hi celebra la festa de La Patum. S'hi troba l'Ajuntament i l'església parroquial de Santa Eulàlia de Berga, i podria ser considerada com la plaça major de la ciutat. La plaça brilla especialment durant aquesta festivitat del Corpus, i també gràcies a les cases amb colors vius i algunes pintures a les façanes, algues de les quals antigues cases senyorials.

Plaça Major de Solsona

I d'una plaça marcada per la festa i la cultura popular a una altra com la Plaça Major de Solsona, on se celebren les festes més importants, com el Corpus, la Festa Major i el Carnaval. En aquesta plaça porxada també s'hi fa el mercat setmanal els dimarts i els divendres. El consistori destaca que al número 5 hi ha Ca l'Aguilar, que ha estat casa senyorial de successives dinasties de mercaders i nobles, i on va néixer la mare de Gaspar de Portolà, "descobridor" de Califòrnia. Té forma més o menys rectangular, amb forta pujada, i està porxada a banda i banda.

Mercat a la Plaça Major de Solsona
Mercat a la Plaça Major de Solsona. Arxiu Solsona Turisme

Plaça Sant Jaume de Barcelona

Una de les més conegudes de Catalunya és la Plaça de Sant Jaume de Barcelona, que a banda i banda acull el Palau de la Generalitat i la Casa de la Ciutat, l'Ajuntament. Té més de dos mil anys d'història, i era on s'ubicava el fòrum quan Bàrcino era una província romana. És un punt neuràlgic per als barcelonins, un rellevant punt de trobada ciutadà on es fan demostracions castelleres, concerts durant les Festes de la Mercè o de Santa Eulàlia, el pessebre de Nadal… a més de trobades i reivindicacions de tota mena.

Plaça Mercadal de Balaguer

La Plaça del Mercadal de Balaguer també és un punt central de la localitat que acull el mercat setmanal dels dissabtes, que acull una gran quantitat de parades. La seva historia es remunta a l'expulsió de la comunitat jueva del centre medieval de la ciutat l'any 1333, quan es va ampliar cap al sud. Aquesta plaça separava així el barri o call jueu del barri cristià. És important especialment per ser la plaça porxada medieval més gran de Catalunya, amb una àrea rectangular de 7000 m2, que augmenta fins a 9875 m2 si incloem les arcades.

Plaça del Mercadal de Reus

La Plaça del Mercadal de Reus ha estat també tradicionalment un punt neuràlgic tant social com comercial de la localitat. És una construcció de forma quadrangular, en la qual tres dels seus costats tenen porxada, l'edificació actual de la qual correspon bàsicament segle XIX i XX. Les diferències entre els edificis i cases que l'envolten són evidents: destaquen l'Ajuntament, la Casa Navàs o la Casa Pinyol.

Plaça del Vi de Girona

La famosíssima Plaça de la Catedral de Girona pot arribar a eclipsar aquest espai amb tant encant. La Plaça del Vi està delimitada per porxades, per l'Ajuntament, el Teatre Municipal i l'anomenat Palau del General, edifici goticorenaixentista que va ser la seu de l'administració de la Generalitat a les terres de Girona els segles XVI i XVII. Té una planta rectangular, i està farcida per edificis senyorials al seu voltant. Especialment preuats són els porxos amb arcs de mig punt que ocupen dues bandes del conjunt.

Pla de la Seu de Tarragona

El Pla de la Seu de Tarragona és una zona en forma de plaça on es respira l'ambient medieval de la ciutat, emmarcada especialment per la solemnitat i bellesa de la Catedral. Entre els diversos casals gòtics que també hi podem trobar, destaca l'antiga rectoria i la Casa Balcells. La plaça agafa pes a partir de la consagració de la catedral el 1331, i actualment és lloc de diverses celebracions i actes, on destaquen les diades castelleres i les festes de Santa Tecla, entre d'altres.

Catedral i Pla de la Seu
Catedral i Pla de la Seu. Tarragona Turisme/Tarragona Film Office/Txell Roig

La Plaça Porxada de Granollers

En ple centre històric de Granollers hi trobem la Plaça Gran o Plaça Porxada, un indret emblemàtic que acull l'Ajuntament i l'anomenada Porxada. Aquesta és antiga llotja o mercat del gra el que li dona nom, un autèntic símbol de Granollers. La plaça és un nucli de la ciutat des de l'epoca medieval, quan ja acollia la zona de mercat. Lactual és de dimensions més grans, ja que foren enderrocades dues illes de cases de la banda sud, i està envoltada d'edificis amb un gran valor patrimonial.

Porxada de Granollers
Porxada de Granollers. Generalitat de Catalunya

Plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú

Acabem en una altra les places porxades més gran de Catalunya, la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú. D'estil neocolonial i del segle XIX, és també el centre neuràlgic de la vida ciutadana. Es caracteritza especialment per la successió d'arcs porxats, amb dues façanes llargues enfrontades. Al centre de la plaça hi ha el monument a Tomàs Ventosa, enmig de palmeres, mentre al sud s'ubica l'edifici de l'Ajuntament.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?