Público
Público

Les persones no religioses ja són majoria a Catalunya

Un estudi sobre laïcitat de la Fundació Ferrer i Guàrdia les situa en el 51,3% de la població, mentre que en el conjunt de l'Estat representen el 41,5%. Els joves són els menys religiosos

Exterior de l'església del Monestir de Poblet, en una imatge d'arxiu
Exterior de l'església del Monestir de Poblet, en una imatge d'arxiu. ACN

Les persones amb opcions de consciència no religiosa -atees, agnòstiques o no-creients- són majoria per primer cop a Catalunya. En concret, ho és el 51,3% de la població catalana, segons un informe de la Fundació Ferrer i Guàrdia sobre la laïcitat que s'ha presentat aquest dimecres. El treball s'ha elaborat a partir de dades obtingudes de diverses fonts, com ara baròmetres del CIS.

El País Basc és l'altra comunitat de l'Estat on les persones no religioses també són majoria (51%). A tot l'Estat, el percentatge de persones no religioses és del 41,5% i se supera per primer cop el llindar del 40%. Es tracta de la xifra més alta de la sèrie històrica. Destaca també que en la darrera edició de l'anàlisi de la fundació la franja de 35 a 44 anys supera per primera vegada el 50% de no religiosos.

Del total de població espanyola, el 54,2% és catòlic, el 15,9% ateu, el 13% agnòstic, el 12,7% indiferent o no-creient, el 2,8% creient d'una religió diferent de la catòlica i l'1,5% no ho especifica.

Els joves, els menys religiosos

L'any 1980 la població que es considerava no religiosa era molt menor: només el 8,5%. Des d'aleshores, la proporció de persones no-creients s'ha incrementat a nivell estatal fins a la xifra actual del 41,5%. Entre les opcions no religioses, destaca l'increment de persones agnòstiques en 1,2 punts. Per altra banda, la reducció més gran és en la població catòlica, que cau 2 punts amb relació a l'any anterior. Finalment, la població creient d'altres religions ha crescut durant el darrer any, significant un 2,8% de la població espanyola.

Els percentatges varien segons les franges d'edat. El 59,9% de les persones entre 18 i 34 anys es declara no religiosa. Aquesta posició també la manifesten, per primera vegada, més del 50% de les persones d'entre 35 i 44 anys. En les franges de població de més edat, en canvi, la proporció de persones religioses encara és majoria, destacant la franja de 75 anys o més, on pràcticament 8 de cada 10 persones són religioses.

Un altre factor en el qual es fixa l'anàlisi de la fundació és la classe amb la qual s'identifiquen les persones. Segons això, són majoritàriament no-creients, sis de cada deu, les persones que s'identifiquen subjectivament com a classe treballadora. A les classes mitja i mitja-alta, hi ha més persones que es declaren religioses que no religioses. Amb tot, l'índex més alt de persones creients és entre els que s'identifiquen de classe baixa, en més d'un 61% dels casos.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?