Público
Público
drets humans

Més de 8.000 entitats demanen la creació d'un organisme per fiscalitzar l'impacte de les empreses catalanes a l'exterior

El Grup català d’Empresa i Drets Humans, format per Lafede.cat i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, ha elaborat la petició que s'ha registrat al Parlament amb el suport del JxCat, ERC, PSC, la CUP i els Comuns per impulsar aquest organisme "pioner"

Una imatge de la roda de premsa on s'ha presentat la proposta.
Una imatge de la roda de premsa on s'ha presentat la proposta. Twitter

Més de 8.000 entitats i cooperatives han reclamat la creació del Centre Català d'Empreses i Drets Humans, un organisme dedicat a avaluar l’impacte en els drets humans de les empreses catalanes, especialment a l'exterior, així com de les transnacionals que operen a Catalunya. La proposta ha estat elaborada pel Grup català d’Empresa i Drets Humans, format per Lafede.cat i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, i s'ha registrat al Parlament amb el suport de JxCat, ERC, PSC, la CUP i els Comuns.

Vetllaria "perquè el procés d’internacionalitzacó de l’economia catalana no generi impactes negatius"

Aquest organisme, que seria públic i independent, vetllaria "perquè el procés d’internacionalització de l’economia catalana no generi impactes negatius, especialment als països més empobrits", segons han informat en un comunicat. El seu principal objectiu serà el seguiment i avaluació de l’impacte de les empreses catalanes o transnacionals amb presència a Catalunya, sobre els drets humans o el medi ambient, a comunitats o regions d’altres països. Això suposarà "un important avenç en la regulació del sector empresarial" en matèria de drets humans i de defensa del medi ambient. Més de 3.000 empreses catalanes operen a l’exterior, de forma directa o mitjançant més de 7.500 filials, segons les entitats.

Algunes de les seves funcions serien investigar demandes de possibles vulneracions de drets de les empreses, acompanyar les comunitats afectades, demanar a les empreses que participin en processos d’esclariment d'aquestes investigacions i sancionar a les empreses que es neguin a respondre als requeriments d’informació, segons han informat.

Suport del Parlament

El Parlament ja havia mostrat anteriorment el seu suport a la creació d'aquest centre en tres ocasions des de 2016. Amb la nova proposta, s'ha reforçat el suport social, incloent el recolzament dels sindicats CCOO Catalunya, UGT de Catalunya i la Intersindical-CSC, així com del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, organisme amb 319 socis, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el Consell de la Joventut de Barcelona, el Consell d’Associacions de Barcelona i nombroses organitzacions socials com són l'Associació d’Economia Solidària de Catalunya (AESCAT) una entitat que aglutina 7.422 organitzacions i agrupa les principals plataformes de representació de les diferents famílies de l’economia social de Catalunya.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?