Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA La Fiscalia afegeix 'data i pregunta' a la seva querella contra la Generalitat per les urnes 

El 'ministeri públic' inclou en la seva ampliació de la querella l'acte polític de diumenge a Barcelona convocat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural  i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), en què van participar els membres del Govern,

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Carles Puigdemot anuncia la data i la pregunta del referèndum al Palau la Generalitat, el divendres 9 de juny. | ALBERT GEA (REUTERS)

La Fiscalia ha portat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJCat) la data i la pregunta del referèndum, anunciades divendres passat pel President de Catalunya, Carles Puigdemont, en contra del criteri del Tribunal Constitucional, que considera que la Generalitat envaeix competències de l'Estat.

La fórmula utilitzada pel fiscal superior de Catalunya ha estat presentada en un escrit d'ampliació de la querella per la compra d'urnes que ja va interposar contra la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, i el secretari general del departament, Francesc Esteve, després de l'anunci de la licitació de les urnes.

En el seu escrit, el fiscal considera que l'anunci fet per Puigdemont sobre la celebració del referèndum el dia1 d'octubre, en què es demanarà si els ciutadans volen que Catalunya sigui un Estat independent és una dada probatòria "d'enorme transcendència", encara que reconeix que no hagi estat estat acompanyat de "cap resolució jurídicament valorable".

L'anunci, realitzat el passat divendres 9 de juny, reforça segons la fiscalia la tesi segons la qual l'acord per a l'adquisició d'urnes significa que la licitació està destinada a utilitzar-les en aquesta consulta.

La Fiscalia inclou en la seva ampliació l'acte polític de diumenge a Barcelona convocat per l'ANC, Òmnium i l'AMI, en què van participar els membres del Govern, que complementen les proves que les urnes han estat licitades per celebrar el referèndum, en contra de la prohibició dictada pel Tribunal Constitucional en envair competències de l'Estat.

El ministeri públic inclou a les empreses Subministraments Integrals Futbida SL i Plastic Express SL, que s'han presentat al concurs, la qual cosa suposa que serien destinatàries finals de la "despesa il·lícita" de fons públics.

A la vista d'aquestes suposicions, la Fiscalia envia la seva ampliació a la Sala Civil i Penal del TSJCat, on es troba aforada la consellera de Governació.

El Govern veu manca d'independència judicial

La portaveu de la Generalitat, Neus Munté, ha lamentat que la Fiscalia actuï contra l'anunci del referèndum, i ho considera una prova que a Espanya falta "transparència, independència judicial i seguretat jurídica".

En la roda de premsa després del Consell Executiu, ha dit que aquesta manca d'independència judicial es demostra amb la Fiscalia, i també amb la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'aquest dimarts de condemnar a l'Estat pel procés judicial contra l'expresident del Parlament basc Juan María Atutxa.

"No és la primera vegada que Europa treu els colors a l'Estat espanyol. És un avís molt clar perquè aquells que recorren a la judicialització i fan crida a fer querelles", ha dit.

CUP: "Bravo, fiscalia! Ara us heu assabentat!"

La diputada de la CUP Mireia Boya ha demanat un "aplaudiment de tots els catalans" a la Fiscalia per portar al TSJCat l'anunci de la data i la pregunta del referèndum.

En una roda de premsa celebrada al Parlament de Catalunya, Boya ha exclamat: "¡molt bé !, les urnes són evidentment pel referèndum, ens sorprèn enormement que no ho hagin vist abans. Bravo, Fiscalia, ara us heu assabentat! El que ens sorprendria és que aquestes urnes fossin per a unes eleccions autonòmiques i no per al referèndum ".