Público
Público

Vuit còmics per regalar aquestes festes

Assajos sobre l'urbanisme sense límits, estripades futuristes, adaptacions de clàssics literaris i ficcions sobre el dol i la violència al Congo, entre les novetats del darrer trimestre

15/12/2023 - Portades dels còmics 'Neocaos', 'Dersú Uzalà' i 'Tauró Blanc'.
Portades dels còmics 'Neocaos', 'Dersú Uzalà' i 'Tauró Blanc'. Jordi de Miguel

El darrer trimestre de l'any ens deixa, entre d'altres, una nova edició del Saló del Manga, el premi Ara de còmic per a Susanna Martín i l'entrada en funcionament a Barcelona dels semàfors de Mortadel·lo i Filemó, en homenatge al seu creador Francisco Ibáñez. Precisament, Ibáñez, el mestre de la historieta (Bruguera), del crític Jordi Canyissà, és una bona opció per regalar enguany. Però si aquesta idea no et convenç, aquí et deixem vuit novetats recents de còmic a tenir en compte.

'Dersú Uzalà', de Miquel Cabal Guarro i Toni Térmens (Símbol editors)

Exaltant-ne l'essència, el traductor Miquel Cabal Guarro ha aconseguit condensar les 738 pàgines del clàssic d'Arséniev en un dels còmics més bells de l'any. L'explorador rus relata les vicissituds passades per cartografiar la regió del riu Ussuri a principis de segle XX i la història d'amistat amb el misteriós nadiu Dersú Uzalà. El text troba en el dibuix de Toni Térmens (ric en la descripció dels paratges de la taigà) un company de viatge ideal. Aquesta tardor, Símbol també ha publicat Ahir em vaig fulminar el Diazepam, de Roger Ruppmann.

'El president de Barcelona', de Ramon Pardina i Òscar Sarramia (Pagès editors)

"Tendre i crític, afectuosament irònic, bèstia a estones, perplex i divertit, lúcid i lúdic, sense nostàlgia però amb la melancolia dels amors impossibles". Així descriu l'escriptora Llucia Ramis, a la contracoberta, el darrer còmic de la col·lecció Doble tinta de Pagès editors. Amb l'inconfusible toc d'humor de Ramon Pardina al guió, Òscar Sarramia dibuixa la seva experiència com a president d'escala (president de Barcelona, segons un dels seus veïns) al barri del Raval. Com diu Ramis, "sense edulcorants ni mala sang", però amb profunditat i complexitat.

'Neocaos', de Pere Joan (Disset)

El protagonista de Neocaos, transsumpte de l'autor, es dedica a recollir el testimoni de persones que es mouen en el "terreny ambigu i fronterer del desig i la norma" en l'àmbit de l'urbanisme. Sobre aquest pretext narratiu, el mallorquí Pere Joan desplega un ambiciós còmic-assaig sobre l'afany humà d'ocupar tot espai imaginable. L'obra mateixa esdevé un ampli repertori sobre els límits i possibilitats del grafisme i la narració, convertint Neocaos en un dels còmics més interessants i originals de l'any.

'Tauró blanc', de Genie Espinosa (Editorial Finestres)

Després de publicar Hoops (premi El Ojo Crítico 2021) i de la seva participació a l'exitosa exposició Constel·lació gràfica (CCCB), la badalonina Genie Espinosa recupera els seus trets d'identitat (el traç voluptuós, el simbolisme i l'avantguarda) per enfrontar la jove Maude amb la mort del seu pare. Per tancar la ferida, la protagonista viatja a la petita illa de Jesmond, on se celebra l'aniversari de l'albirament d'un tauró blanc. Tauró blanc tanca un trimestre de nou prolífic a l'Editorial Finestres, que en les darreres setmanes també ha publicat Dona vida llibertat, coordinat per Marjane Satrapi.

'El dia del llamàntol', de Jordi Arbonès, Sebastià Roig i Lluís Sala (Laertes)

Any 2030. Una sinistra banda criminal intenta destruir l'estat independent de Catalunya amb l'ajut d'un enorme llamàntol mutant. El president de la república, el cupaire Oleguer T'Challa, intentarà frenar l'afany destructor del crustaci amb la col·laboració de Quim Torra i la destresa de quatre superherois nacionals: Les quatre barres. Estripada esbojarrada i àcida, amb un alè underground que es trobava a faltar en el panorama actual del còmic català.

'El cel al cap', d'Antonio Altarriba, Sergio García i Lola Moral (Norma Editorial)

Sense treva. La violència (l'estructural que ens permet gaudir de tecnologies d'última generació a costa dels drets humans aliens) assalta el lector des de la primera pàgina. Norma Editorial ha tornat a reunir el guionista Antonio Altarriba (L'ala trencada, L'art de volar) i el dibuixant Sergio García (Premi Nacional d'Il·lustració 2022) per narrar el viatge a Europa d'en Nivek, un noi que treballa a les mines de coltan del Congo i que aviat és reclutat per convertir-se en nen-soldat. Una història duríssima (no exempta de pauses quasi oníriques) que ja ha estat premiat per l'associació de crítics francesos. El treball de Lola Moral en el color és excepcional.

'Stanley Greene, una vida a pèl', de JD Morvan i Tristan Fillaire (Comanegra)

"Em vaig morir de por a Mauritània. D'admiració al Caucas. De pena al Sudan. D'amor a París. Destrossat a Moscou. De desesperació a Ruanda'. Combinant el dibuix de Tristan Fillaire amb algunes de les imatges que van fer d'ell una llegenda, JD Morvan reconstrueix la vida i obra del fotògraf nord-americà Stanley Greene. Més que els conflictes que va cobrir, l'obra retrata l'esquinçament del món exterior i la transformació personal davant el dolor aliè. A banda d'algunes de les millors fotografies de Greene, el còmic s'acompanya d'un paratext de Pep Bonet, col·lega de l'estatunidenc a l'agència Noor.

'Univers!', d'Albert Monteys (Mai Més)

Després de Calavera lunar, Mai Més acompanya la publicació del còmic juvenil Friday (Premi Eisner a millor còmic digital) amb la recuperació d'un altre clàssic d'Albert Monteys. Univers! recull en català les historietes que en el seu dia va publicar el barceloní a la plataforma digital Panel Syndicate. Humor i acidesa amb un rerefons espacial que ens permet disseccionar els problemes mundans del planeta Terra des d'una perspectiva més crítica i saludable.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?