Público
Público

El 22@ manté el seu creixement malgrat la crisi

Noves oficines al Poblenou

JORDI MUMBRÚ

El 22@ sha convertit en el pol datracció de les empreses dedicades a la innovació. Mentre totes les xifres econòmiques baixen al conjunt de la ciutat, el districte que fa deu anys va decidir canviar les indústries per les oficines ha aconseguit aguantar el tipus. I tot gràcies a les noves tecnologies i a la innovació.

En el seu desè aniversari, el 22@ ja compta amb 1.502 empreses, que donen feina a 44.600 treballadors. Durant lany passat shi van afegir 208 companyies, tot i que 147 van decidir tancar o traslladar-se a un altre lloc. Segons lAjuntament, per culpa de la crisi les xifres no són tan positives com es podria pensar, encara que contrasten amb el conjunt de la ciutat, on el nombre doficines ha baixat entre un 4% i un 5%. Pel que fa als llocs de treball, lincrement del districte postindustrial és deu punts superior a la mitjana de la ciutat.

El 26% de les empreses del 22@ es dediquen a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), mentre que el 24% realitza activitats de disseny. Una de cada dues companyies es dediquen a les TIC, els mitjans de comunicació, les tecnologies mèdiques, lenergia o el disseny. Entre totes van aconseguir un volum de negoci de 6.000 milions deuros durant el 2009, xifra que representa un augment del 5,4% respecte al 2008, segons lúltim cens del consistori.

El tercer tinent dalcalde de lAjuntament de Barcelona, Jordi Williams Carnes, va destacar que 'les empreses més petites han notat molt més la crisi que les empreses grans', però, tot i així, el 68% de les firmes que shan instal·lat al 22@ són microempreses. Larribada de nous treballadors al districte ha animat també els comerços de la zona, els hotels i els negocis que ja hi havia. També hi ha molts empresaris autònoms que estan aprofitant per obrir noves botigues i establiments a la zona per donar servei als nous treballadors.

El cens municipal dempreses també es fixa en el perfil dels treballadors del 22@. Com a la resta de la ciutat, el 46% són dones. El que canvia és la formació dels empleats, molt superior a la mitjana. Si a Catalunya hi ha un 37% de població ocupada amb estudis universitaris, al 22@ aquesta xifra arriba fins al 72,5%.

Aquesta zona de la capital catalana ocupa lequivalent a 115 illes de lEixample. Actualment són 400.000 m2, i el 85% de la superfície ja està ocupada. Durant aquest any es preveu que shi afegiran més de 60.000 m2.

Els més preocupats per aquesta transformació són els veïns del Poblenou. El president de lassociació veïnal, Xavier Pegenaute, lamenta que la construcció doficines va molt més ràpida que no pas la construcció dels pisos socials que va prometre lAjuntament. 'Lexecució doficines està en un 75% del total i la dels pisos només en un 25%', va criticar Pege­naute. Dels 4.000 pisos socials que shan de fer, només nhi ha 892. De la resta, se nestan construint 521.

25.000 estudiants universitaris

El districte de la innovació té fins a 10 universitats que han omplert la zona de gent jove.

44.600 treballadors

El 72% dels empleats tenen estudis superiors. La mitjana de treballadors amb formació universitària a Catalunya és del 37%.

50%  empreses per la innovació

Una de cada dues empreses es dedica a les TIC, els mitjans de comunicació, el disseny, les tecnologies mèdiques i l'energia.

115 illes de l'eixample

El districte tecnològic del Poblenou ha transformat una superfície equivalent a
115 illes de l'Eixample.  

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias