Público
Público

El cas de l'hotel del Palau tomba dos alts càrrecs de l'ajuntament

Hereu accepta la renúncia de García-Bragado de l'àrea d'Urbanisme però el manté al consistori

L. DEL POZO / J. MUMBRÚ

De testimonis a imputats. La jutge que instrueix el cas de l'hotel del Palau de la Música, Míriam de Rosa, va decidir ahir imputar el tinent d'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Ramon García-Bragado, i el gerent d'Urbanisme, Ramon Massaguer. Els dos imputats van posar el seu càrrec a disposició de l'alcalde, que els ha apartat temporalment de les seves funcions en l'àrea d'Urbanisme. Míriam de Rosa també va imputar ahir l'arquitecte Carles Díaz, del despatx d'Oscar Tusquets i home de confiança de Fèlix Millet.

La decisió de la jutge arriba arran de la recent informació que la nova direcció del Palau ha aportat a la causa i després de sentir pràcticament totes les declaracions. En l'acte d'imputació, De Rosa considera que 'a causa de la influèn­cia exercida per Fèlix Millet i Jordi Montull', els ara imputats van ocultar la veritable titularitat de les finques on estava planejat construir l'hotel. La interlocutòria també afegeix que els tres acusats als quals la jutge prendrà declaració el pròxim 12 de juliol 'van faltar a la veritat en la tramitació, amagant una operació especulativa existent, en favor d'un tercer', és a dir, de la promotora Olivia Hotels. De Rosa també afegeix que si la veritable titularitat hagués sortit a la llum, és probable que la tramitació no hauria tirat endavant.

De fet, en una carta que Montull va dirigir a Massaguer, la mà dreta de Millet li diu al regidor que és 'la seva taula de salvació', 'la persona que més coses ens ha solucionat en aquest tema'.

Cal tenir en compte que el director jurídic d'Urbanisme del consistori, Enric Lambies, va declarar ahir davant la jutge que coneixia des del 2008 que els terrenys adquirits pel Palau per construir-hi l'hotel havien canviat de titularitat en benefici de la promotora Olivia Hotels. I, no obstant això, tant Massaguer com Garcia-Bragado han manifestat en diverses ocasions que van saber el canvi de titularitat a través de la premsa, és a dir, un mes després que els Mossos entressin al Palau, el 23 de juliol del 2009.

La jutge també va tenir en compte el diàleg que García-Bragado va mantenir amb Díaz, 'prèvia conversa amb Massaguer', i en què tots dos defensen la necessitat que el projecte no tingui publicitat perquè tiri endavant sense entrebancs.

En aquest sentit, l'exregidora de Ciutat Vella, Itziar González, va declarar que es va sentir pressionada quan va voler impulsar el procés participatiu perquè els ciutadans opinessin sobre l'operació urbanística. A més, en cap moment el consistori va explicar als ciutadans que l'adjudicatària de l'hotel era Olivia Hotels, una dada que els advocats de les associacions de veïns que s'han personat en la causa consideren molt greu.

Però això no és tot. El paper de l'arquitecte Díaz en el cas és va complicar quan el president d'Olivia Hotels, Manuel Valderrama, va explicar a la jutge que a petició de l'arquitecte, que era l'encarregat de la tramitació del projecte, va pagar el procés participatiu ciutadà, uns 20.000 euros.

I, en canvi, Itziar González va explicar que el districte va ser qui va finançar la consulta. Si fos així, Díaz hauria comès un presumpte delicte d'estafa.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va comparèixer ahir davant els mitjans de comunicació acompanyat de García-Bragado per expressar la seva 'perplexitat' davant la decisió de la jutge. Hereu va defensar 'l'honorabilitat' dels dos funcionaris acusats i, tot seguit, va anunciar que acabava d'acceptar la dimissió de García-Bragado com a responsable d'urbanisme. Tot i així, el dirigent imputat mantindrà les seves responsabilitats en habitatge, infraestructures i règim interior. Ramon Massaguer també serà apartat com a gerent d'Urbanisme.

Segons va explicar l'alcalde, aquesta decisió és 'per garantir la seva pròpia defensa i els projectes d'urbanisme'. En declaracions als periodistes, García-Bragado va explicar que no li semblava correcte continuar treballant a Urbanisme mentre està imputat i va confiar que el procés sigui 'relativament breu'. Després, si es confirma la seva innocència, intentarà tornar a ocupar el càrrec.

Els grups d'ERC, PP i ICV-EUiA van considerar ahir que aquesta dimissió parcial no és suficient i van reclamar a l'alcalde que cessi García-Bragadode tots els seus càrrecs.

El cas de l'hotel del Palau, que ara esquitxa de ple l'Ajuntament de Barcelona, va sortir a la llum a partir del cas de l'espoli del Palau, en què CiU s'ha vist afectat per un presumpte finançament il·legal

Segons el fiscal, aquesta operació urbanística té el seu origen quan Millet i Montull decideixen utilitzar 'el seus contactes' amb alts càrrecs de l'ajuntament i la Generalitat per aconseguir una modificació del Pla General Metropolità (PGM), a més del compromís escrit del Govern perquè el Palau pogués cedir a tercers la gestió dels terrenys i aquests passessin de tenir 'la qualificació d'educatius' a tenir 'la qualificació més lucrativa de residencials'.

Más noticias