Público
Público

CiU i el PP en volen més i exigeixen el cap d’Hereu

ERC en té prou amb Martí i ICV fa pinya amb l'alcalde

J.M.

Els grups tenien previst de feia dies comparèixer per demanar dimissions. I exigir que fossin rellevants, conscients que la consulta s'havia convertit en un trencacolls per a Hereu. No els va caldre, i a algun portaveu, com ara al republicà Jordi Portabella, li costava donar crèdit al que passava. CiU i el PP no van vacil·lar i van assegurar que no era només Martí qui havia de plegar, sinó també l'alcalde Hereu.

Després que compareguessin Hereu, el segon tinent d'alcalde i líder d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, i el dimissionari Martí, va obrir foc el president de CiU a l'Ajuntament, Xavier Trias. El nacionalista va assegurar que, tal com han anat les coses, l'alcalde hauria de plegar "per vergonya torera". Tot seguit es va mostrar, però, convençut que no ho farà malgrat que ha actuat des de l'"immobilisme" i amb un "partidisme descarat" propi de qui perseguia que guanyés l'opció A menystenint la C, que convenia políticament a CiU.

Trias va abonar la tesi que Hereu fa plegar Martí per preservar "el seu coll" i va recordar que la federació nacionalista és "favorable a les consultes", però que aquest cop s'ha començat per la que, al seu entendre, és la més difícil.

El cap de l'oposició va assegurar que el fracàs no era tècnic "sinó polític", que no s'havia fet altra cosa que un "plebiscit" i que, per tant, ara calia ser conseqüents.

Més dur encara es va mostrar el líder del PP, Alberto Fernández Díaz, que mai va ser favorable a la consulta i va fer campanya per la C obertament. Reforçat pels resultats, va demanar un ple extraordinari i la dimissió d'Hereu perquè, amb els resultats a la mà, "Barcelona l'ha censurat".

Segons ell, la capital catalana té un alcalde "sense nord" i "obsessionat" en temes com les consultes o els Jocs d'Hivern. Unes cabòries que, segons el polític conservador, fan que no se centri "en la lluita contra la crisi i la delinqüència o la immigració".

Qui va llançar la idea de la consulta va ser el republicà Jordi Portabella. Però com que no forma part del govern, no ha tingut res a veure amb l'organització, que el PSC va assumir. Per això ahir no es va desmarcar de la idea, però sí que va lamentar que es desnaturalitzés en presentar-la com un "plebiscit" que ha acabat en "viacrucis". Malgrat tot, va considerar "proporcionada i ràpida" la reacció del primer regidor.

Des del govern, ICV va fer pinya amb els seus socis del PSC i Gomà es va mostrar convençut que, amb temps i pedagogia, s'imposarà la necessitat de reformar la principal artèria de la ciutat.