Público
Público

Converses d'alt risc polític

Els diàlegs del sumari de la Pretòria' evidencien l'intens tràfic d'influències dels polítics del PSC i CiU

PÚBLIC

Els sumaris de corrupció política donen per a molt. I el de la Pretòria, amb acusacions, entre d'altres, d'associació il·lícita, blanqueig de capitals i tràfic d'influències, no n'és l'excepció. Sobretot a partir de les esfereïdores transcripcions de les converses gravades per la Guàrdia Civil a instàncies de Baltasar Garzón, el magistrat fins ara instructor del cas.

Són centenars de diàlegs (bàsicament de la primavera del 2009) dels imputats a la trama, principalment l'exalcal­de socialista Bartomeu Muñoz, l'exdiputat del PSC Luis García, i els exdirigents de CDC Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. Parlaven entre ells i amb personalitats polítiques, des d'Artur Mas a Antoni Castells. I no només de negocis. També de política o de tercers.

El sumari i les converses evidencien que a Santa Coloma no es prenien decisions importants sense que l'alcalde les consultés amb Luigi, expulsat del PSC el 1992 i que va guanyar més de vuit milions.

I també que potser Mas s'ho pensarà dues vegades a l'hora de tornar a demanar que el Parlament investigui no només els pagaments de Fèlix Millet i el Palau a CDC, sinó també el cas Pretòria. Prenafeta i Alavedra, que van embutxacar-se un mínim de 600.000 euros, conserven molta influència a CDC i fil directe amb Mas. La cúpula del PSC surt, en canvi, airosa atesa la impossibilitat d'Alavedra i Prenafeta de fer tractes amb Castells i Joaquim Nadal i les crítiques de Luigi i Muñoz a Montilla.

Luigi va declarar que coneixia Alavedra i Prenafeta del Parlament, quan l'un i l'altre eren els homes de confiança de Jordi Pujol. Alavedra assegurava no saber qui era Luigi. Igualment negava tenir comptes bancaris a l'estranger.

El juny de 2009, Prenafeta va rebre una trucada de David Madí, cap de campanya de Mas. Madí parla d'una gestió que cal fer per a un tal Giró: "Ha d'estar resolt ja", diu. Prenafeta respon que "en deu dies", però que "en comptes de 60" Giró li'n dóna "42". "Però", precisa, "es compromet" a donar-li "60 l'any vinent". Giró és Juan José Giró Godó, conseller delegat d'Inmuebles Godó SA i que va declarar com a testimoni per la venda de tres terrenys a la plaça d'Europa de l'Hospitalet.

Mas i Prenafeta lliguen també, en un to còmplice i reservat, un dinar amb el president de Cirsa, Manuel Lao, i el gerent de CDC Germà Gordó.

Les referències a personalitats de l'stablishment català no queden aquí. El president de Casinos de Catalunya, Artur Suqué, Prenafeta el veu "aixafat i deixat". Grans amics i socis, Prenafeta i Alavedra no s'estan de riure-se'n dels problemes d'Unió per casos de finançament irregular. Tampoc es quedava curt Muñoz quan, per exemple, titllava de "fill de puta" el president del Barça, Joan Laporta. Dinamita pura que es pot allargar durant mesos. Fins a les eleccions.