Público
Público

Els congressos esperonen el sector turístic de Barcelona

La capital catalana ja és la segona ciutat en turisme de reunions

ROGER TUGAS

La recuperació que està vivint el sector turístic de Barcelona pot ajudar a pagar la factura de la fallida consulta sobre la Diagonal. Durant els tres primers mesos de l'any, el nombre de turistes ha crescut un 11,73% respecte al primer trimestre del 2009 i hi ha hagut un 7,64% més de pernoctacions. Igualment, els visitants han gastat més i les despeses amb targetes de crèdit internacionals han crescut un 16,31%.

Aquestes són algunes de les dades que reflecteix l'informe sobre l'activitat turística presentat ahir a la comissió de promoció econòmica de l'Ajuntament de Barcelona per Pere Duran, director general del consorci Turisme Barcelona.

L'increment del nombre de visitants es pot explicar en bona mesura pel pes cada cop més gran que té la capital catalana com a seu de congressos internacionals. Barcelona va superar l'any passat París en el rànquing mundial de ciutats receptores de turisme de reunions i ja només queda per sota de Viena en la classificació.

Aquest 2010 apunta encara més amunt i l'informe preveu l'arribada de 202.800 delegats en diversos congressos. Malgrat que enguany no tindrà lloc el Bread & Butter, el Mobile World Congress 2010 va portar 49.000 delegats i els mesos de setembre i octubre hi haurà el Congrés Anual de la Societat Respiratòria Europea i la Setmana de la Gastroenterologia de la Unió Europea, que en faran venir 20.000 i 12.000 respectivament.

Aquesta recuperació del turisme és molt important per a la ciutat, ja que el sector suposa aproximadament un 14% del seu PIB. Per aquest motiu, la seva percepció entre la ciutadania és positiva, sobretot en temps de crisi. Segons l'informe, el 93,4% de la població creu que l'aportació econòmica del turisme a la ciutat és "molt o bastant important" i la meitat de la població creu que és el sector que aporta més riquesa. La percepció dels turistes com a incívics tampoc és generalitzada, tot i alguns episodis aïllats i, de fet, més de la meitat de les persones opinen que aquests són tan incívics com els autòctons i només dos de cada deu barcelonins creuen que ho són més.

Per primer cop, l'estudi també comptabilitza els excursionistes (visitants que no pernocten cap nit a Barcelona). L'any 2009, en van ser 12.085.492, una xifra gairebé idèntica a la dels turistes que van passar alguna nit a la ciutat, i la meitat són catalans. En la majoria dels casos vénen en cotxe, però també ho fan en tren, bus o vaixell.

Pere Duran va destacar també que segueixen treballant per presentar al juliol un pla estratègic de turisme que permeti gestionar el sector amb una visió global. Alguns dels reptes que afrontarà seran la descentralització del turisme (perquè no es concentri a Ciutat Vella), aconseguir fer-lo arribar de forma esglaonada durant tot l'any i no bàsicament a l'estiu, la recerca de noves icones per als barris, i resoldre el debat sobre si és convenient construir més hotels.