Público
Público

El fiscal veu proves d'acarnissament en el zelador d'Olot

Joan Vila serà jutjat en els mesos vinents.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El fiscal del cas del geriàtric d'Olot i les acusacions particulars de les víctimes van tancar ahir la vista prèvia del judici contra Joan Vila, el zelador d'Olot que va confessar ser l'autor d'11 morts, tot defensant l'existència de traïdoria i acarnissament amb arguments com el patiment de les últimes víctimes, la repetició del mètode per assassinar i l'ús de productes no mèdics com ara desinfectants industrials.

Enrique Barata, fiscal de les diligències prèvies, va exposar que, el 17 d'octubre del 2010, Vila va anar a la sala d'infermeria de la residència d'Olot, va agafar una xeringa de grans dimensions, va pujar a l'habitació on hi havia els productes de neteja i la va omplir amb àcid desincrustant. Llavors, va entrar a l'habitació d'una interna del geriàtric i li va introduir el líquid a la boca. Després, va marxar de l'habitació i va deixar la dona 'patint', 'amb greus dolors i patiments per la ingesta, amb tos i vòmit sanguinolent, convulsionant i sofrint una crisi respiratòria severa'.

Els acusadors demanaran penes per onze assassinats amb agreujants

'Els tres últims [homicidis] van ser de gent que va patir molt, que va passar hores patint', va detallar l'advocat dels familiars de set de les 11 víctimes, Rafael Berga. 'L'acusat buscava més dolor per a les víctimes perquè, abans de les tres últimes morts, ell ja havia experimentat el que patien les anteriors i, malgrat això, va seguir utilitzant el mateix mètode', va afegir Berga, que preveu que el judici se celebri abans de l'estiu.

Els familiars i la fiscalia justifiquen que els 11 crims són assassinats perquè el zelador va actuar amb traïdoria, aprofitant-se de la debilitat física de les víctimes i també de la confiança que li tenien. En tots els casos excepte un segons la confessió de Vila, va utilitzar un còctel de sedants dissolts en aigua per matar-los.

Segons la intervenció del fiscal, el zelador hauria abusat de la falta de mobilitat d'una de les internes per fer-li beure un got de plàstic on també hi havia un producte tòxic de neteja, com ara lleixiu. Segons Barata, això li va provocar patiments forts i va trigar tres hores a morir.

Vila s'aprofitava de la falta de mobilitat i de la confiança de les víctimes

Tot i que el fiscal destaca que la declaració de Vila confessant les 11 morts va ser posterior que s'obrís una investigació i que el jutjat ja hagués ordenat diverses exhumacions, també creu que la seva confessió ha estat clau per saber el nombre de víctimes, perquè alguns cossos estaven en un estat molt avançat de descomposició i era molt difícil recopilar proves incriminatòries.

El lletrat de la defensa, Carles Monguilod, va reiterar que Joan Vila creu que va 'ajudar a morir' aquestes persones i que a hores d'ara continua creient que no va fer res dolent. A més, va definir com a previsible la imputació d'11 delictes d'assassinat i els agreujants de traïdoria i acarnissament.

L'advocat va confirmar que el seu defensat no va prestar declaració en la compareixença d'ahir davant del jutge i, respecte al seu estat anímic, va assenyalar que es troba 'bé, preocupat, però suportant el tràngol'. Monguilod, en canvi, veu el judici després de l'estiu.