Público
Público

Indignació per les multes a Tarragona

MARIA MORELL

Menjar pipes i embrutar el carrer amb les closques, 350 euros; passejar el gos a la platja, 1.225 euros; trepitjar la gespa de la Rambla Nova, 300 euros; portar un monopatí sota el braç, requisat i 450 euros...Són algunes de les multes imposades per la Guàrdia Urbana de Tarragona durant lúltim any i que van transcendint a mesura que arriben les notificacions als afectats.

Les sancions són per infringir lordenança general de convivència ciutadana i ús dels espais públics de la ciutat, però han aixecat tanta polèmica que, fins i tot, sha creat una Plataforma dAfectats pels Abusos de la Guàrdia Urbana. Aquesta plataforma anima a fer públiques les multes i a denunciar-les si es consideren abusives. Tant la plataforma com la Candidatura dUnitat Popular (CUP) de Tarragona i els col·lectius com Endavant (OSAN), Cau de Llunes (AFRT), o el sindicat Co.bas reclamen la dimissió del regidor de Seguretat Ciutadana, Carles Castillo (PSC).

Segons Albert Miró, portaveu de la CUP, la Guàrdia Urbana té un registre de les persones més actives amb els moviments socials. De fet, la formació ja ha fet arribar tres preguntes al ple sobre aquest cos policial: una, per unes presumptes filmacions als manifestants de l1 de maig, des del mateix edifici consistorial; la segona, per la detenció dun jove activista en sortir de la revetlla del Carnestoltes sense cap motiu aparent, i la tercera, arran duna sanció imposada a un grup de joves que repartia exemplars del diari La Bicicleta perquè lordenança prohibeix repartir premsa pel carrer.

Hèctor Álvarez, advocat de la plataforma, vincula la proliferació de multes amb una aplicació rigorosa de lordenança per "contrarestar el dèficit municipal, perquè abans les sancions ja existien però no saplicaven" i calcula que els afectats són molts, però que "la majoria prefereix pagar per tenir un descompte i no ficar-se en problemes", però anima a "denunciar les sancions desproporcionades".

El regidor de Seguretat Ciutadana, Carles Castillo, es defensa. "Tots demanen la meva dimissió, però ningú mha preguntat què em semblen les multes". I li semblen "desproporcionades, però són una herència de lanterior equip de govern" (CiU-PP). Admet que "han tingut un resultat pervers". I per això "ja hem començat a treballar per canviar lescala de sancions". També nega "cap afany recaptatori, a més de rebaixar els imports i fer-los més raonables, estudiem fórmules alternatives, com ara treballs a la comunitat i la implantació dagents cívics".

Adverteix que encara que es revisin alguns casos, "no permetrem que es malmeti lespai públic ni les actituds incíviques". El regidor atribueix a "una millor operativitat de la Guàrdia Urbana" aquest "major rigor en laplicació de les ordenances que, abans, ningú feia complir".

Castillo també rebutja les acusacions de reprimir lactivisme social. Alguns se sorprenen si els arriben notificacions si abans no els han identificat, però sobliden de dir que ja els coneixen de sobra per ocasions anteriors.

Pel que fa al noi multat per portar un monopatí sota el braç, que va ser requisat, el regidor manté que "tots els objectes intervinguts es tornen lendemà si es demanen i no són il·legals, però a alguns ciutadans ja els agrada i els va molt bé fer-se les víctimes". 

El primer cas que es revisarà és el més punyent. Mireia Cortina afronta una sanció de 1.225 euros per passejar la seva gossa Bruna per la platja del Miracle, buida i en un dia plujós de l'octubre passat. "Vaig ensenyar a l'agent la bossa que porto sempre per netejar, però ni em va escoltar i la multa és més gran que una nòmina". La veïna de Tarragona es queixa que, en canvi, "fa uns mesos, uns brètols em van destrossar un retrovisor del cotxe i els van multar amb 40 euros", critica. Segons Castillo, s'acceptaran les seves al·legacions.

La policia municipal va imposar 4.500 euros de multa a quatre joves que, megàfon en mà, protestaven contra els ajuts concedits a la banca ara fa un any. El motiu: cridar a la via pública i llançar fullets.