Público
Público

Les entitats socials volen donar una dimensió cívica a la vaga del 29-S

Unes 120 associacions de tots els àmbits promouran la participació a la convocatòria sindical

GLÒRIA AYUSO

La vaga general del proper dia 29 ja no és només cosa dels sindicats. Unes 120 entitats catalanes representants de tots els àmbits de la societat civil s'hi han adherit i s'han compromès a promoure activament la participació en la convocatòria.

Ahir es van fer una foto de família i van explicar els motius que els han empès a defensar i difondre l'acció de protesta. Les associacions consideren errònia la resposta que el Govern espanyol dóna a la crisi, i entenen que la vaga convocada no respon només a la pèrdua de drets entorn a aspectes laborals, sinó que també cal mostrar el rebuig contra les mesures de retallada pressupostària que ha aprovat l'executiu i que implicaran, asseguren, una important regressió de caràcter social.

Les reformes són un retrocés de l'Estat del benestar, diu el seu manifest

Entre les entitats hi ha agrupacions veïnals, de joves, ONG, d'acció social, associacions culturals, col·lectius de suport a malalties, de discapacitats, de defensa dels consumidors, d'immigrants, de lleure, de caire religiós i laic, ecologistes, estudiants, etc.

Precisament un representant de l'Associació d'Estudiants Progressistes es va encarregar de llegir el manifest, que van acordar totes las associacions en dues reunions prèvies.

El document critica que els governs no defensin els interessos dels seus ciutadans sota l'excusa que 'estan sotmesos a les lleis de ferro dels mercats financers' un argument que considera fals. El document afirma que 'els governs poden defensar-nos i tenen l'obligació de defensar-nos', i considera que la societat civil no pot acceptar el deteriorament de les condicions de treball, de formació i de vida 'que suposa l'augment de les desigualtats socials i de gènere'.

Lamenten que el Govern respongui al mercat financer i no als ciutadans

Les entitats valoren que les reformes 'no serviran per crear ocupació, augmentaran els contractes temporals, facilitaran i abaratiran l'acomiadament, reforçaran el poder dels empresaris per fixar unilateralment les condicions de treball, debilitaran la negociació col·lectiva i agreujaran la precarietat laboral'. Però el més greu de tot, segons elles, és que suposaran 'un retrocés de l'Estat del benestar i una reducció i privatització dels serveis públics'.

Davant d'aquest escenari, les entitats aposten per donar resposta, perquè no fer-ho 'significaria renunciar a la ciutadania, a la política i a allò que dóna veritable sentit a la democràcia'. La reivindicació que Europa 's'ha de construir des de la dimensió social i no pas des de l'econòmica' implica que els governants 'haurien de passar comptes als pobles i no pas al Fons Monetari Internacional'.

Per aquest motiu, les entitats ponderen que la vaga del dia 29 és, per sobre de tot, 'una imperiosa necessitat d'expressió democràtica a l'abast de la ciutadania'.

'No ens limitem a firmar un manifest, sinó que d'aquí al dia 29 treballarem en favor de la vaga', va explicar el president de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, Julio Molina. La confederació, en concret, 'ja està celebrant reunions per organitzar piquets informatius', va detallar. A Badalona, per exemple, entitats de joves i veïns ja s'estan organitzant per anar pels barris per convèncer els ciutadans de la necessitat de fer vaga.

La responsable de l'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC), Montse Torrents, considera que aquesta vaga general, a diferència de les anteriors, va més enllà de la lluita pels drets laborals: 'També té incidència social. Cal defensar els nostres drets davant uns poders contraris al que la societat vol'.

El mateix opina Joffre Villa­nueva, principal representant del Moviment Laic i Progressista. 'Els efectes de la reforma ens afecten no només en l'àmbit laboral, sinó en tots els aspectes de la nostra vida', va dir ahir.

El director de Finançamet Ètic i Solidari , Narcís Sánchez, va criticar que la reforma 'no ens solucionarà res als treballadors i ciutadans'. Va reclamar al Govern actuacions 'a favor de la majoria dels ciutadans, que és a qui representen', en comptes d'actuacions que responen 'a l'interès d'uns pocs'. Al contrari, va considerar que les mesures aprovades són el resultat d'una crisi que ha provocat 'una minoria de senyors i corporacions'. A la pràctica, però, 'el que fan uns ho paguen els altres i amb escreix'.

Cinc entitats van fer ahir de portaveus de les 120 organitzacions adherides en la presentació del manifest. Una vintena més van estar presents a través de diversos vídeos que es van projectar amb els seus testimonis.

Els missatges eren tan diversos com la temàtica de l'entitat a la qual representaven. Per Ecologistes en Acció, les mesures del Govern no afavoreixen polítiques responsables i contra 'el canvi climàtic'.

Per al Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris, agrupació de professionals i ciutadans interessats en debats al voltant de la salut, 'la salut és un dret i no una mercaderia'.

Per Isabel Prado, de l'Associació d'Usuaris de Bancs i Caixes d'Estalvis (AICEC), 'els consumidors demanen responsabilitats als únics responsables'.

L'Associació d'Estudiants Progressistes va mostrar al vídeo un cartell on es podia llegir 'becari acomiadat'.

Els secretaris generals d'UGT i CCOO de Catalunya, Josep Maria Àlvarez i Joan Carles Gallego, van tancar l'acte, on no van estar convidats la resta de sindicats, tot i que l'USOC, la CGT i la Intersindical-CSC també donen suport a la vaga.

'Recollirem l'adhesió de moltes associacions més', va afirmar Àlvarez, que va remarcar que 'hi ha una degradació contra la societat civil organitzada, que no es conforma'. 'Amb la resignació triomfa l'individualisme. Els drets mai ens els han regalat', va dir Gallego, que va qualificar l'acte d'ahir d'esperançador perquè busca 'avançar cap a una societat amb més igualtat i justícia'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias