Público
Público

Lleida es planteja tancar de noula mesquita per excés d'aforament

La Guàrdia Urbana va comptar més del doble de feligresos permesos

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La polèmica amb el col·lectiu musulmà de la mesquita Ibn Hazn de Lleida s'ha reobert, després que la policia local comprovés l'excés d'aforament en aquest oratori situat als baixos d'un immoble d'habitatges del carrer del Nord. L'equip de govern de l'Ajuntament de Lleida (PSC) va obrir ahir un nou expedient arran de l'acta aixecada per la Guàrdia Urbana aquest passat diumenge durant la pregària de la nit, en què es van comptabilitzar 612 persones a l'interior del recinte, mentre que la capacitat màxima és de 240.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, no descartava ahir dilluns tancar definitivament la mesquita, en espera de les conclusions de la instrucció de l'expedient, del qual 'se'n poden derivar totes les mesures previstes en la normativa vigent', va dir. L'alcalde va assegurar que es compliria amb la normativa 'aquí i a tot arreu', tot i que, afirmava, 'no vol treure conclusions prèvies'.

El centre ja va estar clausurat tres setmanes pel mateix problema

Durant tot l'estiu l'estira-i-arronsa d'aquesta comunitat musulmana i l'Ajuntament de Lleida ha estat constant. La mesquita es va tancar de manera cautelar el passat 21 de juliol per motius de seguretat, amb l'argument que aplegava, a les hores dels precs, fins a 1.200 feligresos. El 9 d'agost el consistori va autoritzar la reobertura de la mesquita després d'arribar al compromís amb l'associació religiosa que regenta aquesta mesquita, la Unió i Cooperació Islàmica, de no deixar entrar més persones per sobre del límit de l'aforament. Durant aquest temps, la Guàrdia Urbana havia realitzat cinc controls d'ofici sense detectar cap anomalia, però en el sisè, els agents de la policia local van comptabilitzar 612 persones.

Davant aquest nou episodi, el portaveu de la mesquita, Hussein Kouitene, va mantenir ahir que no s'ha superat l'aforament: 'Nosaltres vigilem, i quan està ple posem una cinta per no deixar passar més gent', assegurava. Mantenen que els agents van comptar malament, perquè van sumar persones que surten d'un dels precs i que tornen a entrar després per a un altre prec. La junta de la mesquita espera que ara no es torni a tancar el centre.

Mentrestant, la comunitat musulmana continua amb la recerca d'un solar rústic on construir un nou temple com a solució definitiva. No obstant això, descarta ubicar la mesquita al terreny que l'Ajuntament de Lleida li va cedir l'any 2007. Sense haver-ne tramitat el projecte, els musulmans diuen que la construcció en aquest solar d'un polígon els quedaria massa petita, ja que l'aforament seria de 550 persones i no podrien allotjar els 2.000 feligresos que ara tenen.

'No arriscarem un munt de diners perquè ens tornin a precintar la mesquita', va dir a mitjans d'agost l'imam Abdelwahab Houzi. La idea és construir la nova mesquita amb mòduls prefabricats, més barats que una construcció tradicional. L'ajuntament assegura que han de renunciar per escrit al solar.