Público
Público

Mas-Colell demana a Montoro premis per complir el dèficit

El conseller proposa com a exemple que l'Estat pugui «adoptar» part del deute de les comunitats

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El Govern català desconfia de la política de sancions airejada dimecres pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que preveu castigar les comunitats autònomes que incompleixin l'objectiu de dèficit pressupostari. A l'espera de conèixer els detalls de la lletra petita, 'on està el diable', el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va fer la seva proposta perquè almenys les autonomies complidores tinguin premi si respecten l'objectiu de dèficit. 'Si et portes bé, l'Estat adopta una part del teu deute', va assenyalar a tall d'exemple, com a fórmula perquè la consolidació fiscal pugui comportar per als governs regionals uns tipus d'interès més baixos, en línia amb els de l'Estat.

Del que el Govern català no vol ni parlar és que l'Estat tingui el control previ de les comunitats autònomes. 'És la línia vermella', va advertir. En tot cas, Mas-Colell va posar en dubte que la proposta sancionadora estigui avalada amb 'discussions i treballs teòrics'. El que més li preocupa és com s'imposaran els límits a complir i qui els fixarà, i fins i tot què passarà amb aquelles autonomies que van ofegades i que, a més, hauran d'assumir sancions extraordinàries. Però fins i tot va fer broma amb el supòsit de les possibles sancions, quan va utilitzar l'exemple de la Unió Europea. 'A Grècia se li pot dir que si no compleix els requisits se l'expulsa de la zona euro, però imagineu que se li diu això a Catalunya respecte a Espanya'. L'ocurrència va fer saltar els riures a l'auditori del Cercle d'Economia, que va acollir la conferència del conseller.

El conseller defensa que el pacte fiscal entri en vigor amb la recuperació

Més seriós es va posar quan va parlar d'una hipotètica intervenció per part de l'Estat, en considerar que Catalunya no s'ho pot permetre perquè hi podria haver una posició d''irreversibilitat' en el temps que deixés tocada l'autonomia catalana.

El discurs del responsable econòmic del Govern va girar sobre el problema de l'endeutament, sobre les dificultats que comporta en aquests moments aconseguir-lo i sobre la necessitat de trobar instruments que facin de paraigua per aconseguir entrar en un camí de convergència dels tipus d'interès per apaivagar els diferencials que graven les comunitats autònomes. Va assegurar que Catalunya, sent un 'país petit', necessita el mercat del crèdit, que és un 'condicionant per a l'exercici de l'autogovern'.

Els empresaris i economistes que el van anar a escoltar no van poder sentir gaires novetats sobre la proposta de CiU de pacte fiscal. De fet, Mas-Colell no va tirar d'optimisme i va admetre que la Generalitat difícilment podrà fer un salt quantitatiu important en ingressos i menys en l'actual situació econòmica, a causa de l'atonia si no caiguda de la recaptació via impostos. Però sí que va apostar per 'progressar' en el disseny de sistemes perquè quan hi hagi la recuperació econòmica 'passéssim a un sistema de suficiència, de major participació en els impostos que es recapten a Catalunya'.