Público
Público

El monument a Cristòfor Colom serà rehabilitat

L'estàtua pateix una greu oxidació

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'estàtua de Cristòfor Colom, situada al Portal de la Pau de Barcelona, es troba en molt mal estat i haurà de ser rehabilitada a fons en els propers mesos. El monument pateix una oxidació generalitzada i un greu deteriorament, amb esquerdes i despreniments de peces i d'altres elements, segons l'informe del diagnòstic que recentment ha acabat el consistori i al qual ha tingut accés Públic. Els tècnics municipals començaran a redactar el projecte per a la restauració en les properes setmanes i seguidament s'executaran els treballs, molt probablement al llarg del 2011.

L'informe elaborat per l'Ajuntament de Barcelona confirma que el principal problema de l'estàtua és l'oxidació causada, sobretot, pel fet que es troba al costat del mar. Pel que sembla, la humitat i l'ambient marí l'han anat desgastant a poc a poc. Això passa a bona part de la instal·lació, particularment als vuit lleons situats a la base, que també han començat a perdre el revestiment. A més, els tècnics han detectat un envelliment i un embrutiment de les escultures i els relleus de bronze, un deteriorament que també es troba al revestiment de pedra del pedestal, el sòcol i la base, una acumulació de restes d'excrements d'aus i una decoloració dels elements metàl·lics.

El projecte de restauració, previst pel 2011, obligarà a tancar l'estàtua

També estan bastant malmesos els medallons del pedestal i els grups d'escultures de pedra artificial, i falten diversos elements de la decoració floral de l'estàtua. Tot i que l'informe municipal no ho diu, caldrà fer també una neteja del mirador, ple de centenars de pintades i de grafitis.

Les obres, que obligaran a col·locar una gran bastida, faran necessari tancar el mirador de l'estàtua, al qual es puja per un ascensor estret, i molt possiblement l'oficina de turisme que hi ha al soterrani. De moment, l'ajuntament no ha concretat quant duraran els treballs, ni tan sols quan començaran. Però molt probablement es faran al llarg del 2011, un cop s'hagi acabat de redactar el projecte.

L'ascensor va caure el 1976, fet que va obligar a tancar-lo durant vuit anys

Malgrat que han caigut peces de diferents zones del monument i s'han detectat esquerdes, des de l'ajuntament s'assegura que no hi ha perill de despreniments i que pujar al mirador o passejar per la base no representa cap risc. Pel que sembla, el deteriorament no és tan greu com el que va ocasionar la caiguda de l'ascensor el 8 de setembre del 1976. L'accident va acabar amb una reforma integral de l'estàtua i va obligar a tenir tancat l'ascensor uns vuit anys.

L'ascensor es va desplomar a tres metres de la base. A l'interior hi anaven sis persones, però només l'ascensorista va patir ferides lleus. El pitjor, però, va ser que una quinzena de persones es van quedar atrapades al mirador, a 60 metres d'altura. Els bombers van haver de treballar tota la matinada per treure'n els turistes, fent-los baixar per l'interior de la columna del monument.

La causa de la caiguda va ser el trencament de l'eix que feia enrotllar el cable, i es va decidir canviar l'ascensor per un altre de més modern. Ara bé, durant el viatge de prova, el 14 de novembre del 1979, els tècnics van veure una sèrie de fissures a la cúpula i es va acabar dictaminant que el monument no oferia la seguretat suficient i que l'estructura interior metàl·lica estava molt malmesa.

Va ser necessari portar a terme treballs de reforçament i de fixació del monument davant de les moltes deficiències detectades i el procés d'oxidació que afectava l'estructura. Coincidint amb la celebració del mundial de futbol del 1982 a Espanya, a més, es va netejar la columna, la cúpula i els elements de la base. Aquests treballs no es van acabar fins a l'estiu del 1984. Més recentment, el 2006, l'ascensor va patir una avaria i 14 persones s'hi van quedar tancades.