Público
Público

Nadal dubta de l'obra de la Sagrada Família

El conseller parla d'analitzar possibles problemes estructurals

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, va demanar ahir una 'auditoria' per saber si la Sagrada Família té problemes estructurals i un excés de pes que fa arriscat construir el túnel de l'AVE pel carrer Mallorca. En la seva opinió, en vista dels informes previs, si ell fos el responsable de l'obra de la Sagrada Família encarregaria una anàlisi per saber si la construcció del temple 'té un problema propi que no té res a veure amb les obres que s'estan fent al costat'.

El seu comentari, que va deixar caure com si res, continuava la lògica del discurs al Congrés del ministre de Foment, José Blanco, dimarts passat. Allà Blanco es va referir als suposats problemes estructurals del temple dissenyat per Antoni Gaudí, posats de manifest en alguns informes preliminars elaborats pels tècnics de la Unesco, bàsicament pel seu sobrepès.

Hereu diu que 'no entén l'obsessió de la dreta' per aturar les obres

En definitiva, tant el ministre com el conseller capgiraven la polèmica que hi ha des de fa anys al voltant de la construcció del túnel de l'AVE: no és aquesta obra la que posa en perill el temple sinó la pròpia estructura del temple, vénen a dir. A més, està en joc l'objectiu de la Sagrada Família a llarg termini d'expandir-se més enllà del carrer Mallorca per continuar la construcció del projecte d'acord amb les idees de Gaudí. En aquest cas, la junta constructora de la Sagrada Família sí que hauria de tenir en compte en els seus projectes tècnics que sota el temple hi hauria en aquell moment un túnel de l'AVE. El que es construeix ara en cap cas quedarà en la vertical de l'església.

Tot i el discurs de Blanco al Congrés, el PSOE i les administracions socialistes interessades a prosseguir les obres es van endur una important clatellada dimarts. El Congrés va aprovar per 179 vots a favor i 170 en contra una moció per aturar de manera immediata les tasques de la tuneladora durant dos mesos. L'acord estableix la creació d'una comissió de tècnics independents i, prenent com a base les seves deliberacions, es decidirà si la construcció ofereix totes les garanties de seguretat o si cal potenciar-les, o si és necessari canviar el traçat.

En tot cas, Foment no té intenció de fer cas de la decisió del Congrés, que té mocions similars aprovades a l'Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat. 'No hi ha cap previsió de fer canvis' en el calendari d'obres, van dir a Efe fonts del ministeri, que manté la seva previsió d'acabar el túnel que connectarà les estacions de Sants i Sagrera l'any 2012. 'Poden estar tranquils, és el túnel més segur d'Europa', va assegurar el director general d'infraestructures ferroviàries de Foment, Manuel Juárez.

És el mateix discurs que va fer servir l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que ahir va assegurar que 'no entén l'obsessió de la dreta política per voler aturar la construcció del túnel'. En tot cas, Nadal va reconèixer que, coneixent els informes preliminars de la Unesco, sí que s'hauria de constituir una comissió de seguiment. La tuneladora ja ha construït 400 metres dels 5,6 quilòmetres previstos.