Público
Público

El pacte entre Ficosa i Sony revolucionala indústria

L'empresa catalana compra la planta de la multinacional a Viladecavalls

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Ficosa va consumar ahir una petita revolució dins la indústria. L'empresa catalana es queda amb la planta de producció de televisors d'una multinacional, Sony, i n'aprofitarà els coneixements, les pautes de manufacturació i la tecnologia per acabar-los aplicant al sector dels components per a l'automoció.

L'operació de venda i transformació de les instal·lacions de Sony de Viladecavalls obre un nou camí per escapar de la crisi. A nivell pràctic, permetrà mantenir bona part dels 1.030 treballadors actuals tot i canviar de sector productiu. Pel que fa al precedent, 'és un exemple a seguir en el futur' per a altres empreses que vulguin abandonar una activitat evitant mesures traumàtiques, va subratllar ahir el president de Sony, Pedro Navarrete, que va explicar alguns detalls del traspàs, el primer d'aquestes característiques i dimensions a Espanya.

En una primera fase, l'activitat es dividirà en dues empreses. Ficosa adquirirà tota la nau de producció, on treballa el 85% de la plantilla, mentre que en la divisió d'R+D hi participarà al 50% Ficosa i Comsa Emte.

Sony abandona així l'últim centre de producció a Espanya. El traspàs de propietat culminarà aquest mateix mes de desembre. Però el procés de transició cap a la fabricació de nous productes durarà dos anys. Durant aquest període, Sony s'ha compromès a mantenir l'activitat, ja que adquirirà a Ficosa tota la producció de televisors de la planta de Viladecavalls. Mentrestant, el centre d'R+D treballarà en l'enginyeria i el desenvolupament de nous productes electrònics d'alt valor afegit per al sector de l'automoció en els camps de la seguretat i la visió, el confort, les comunicacions, la mobilitat intel·ligent i el vehicle elèctric, que, passat un temps, s'aniran incorporant a la nova producció, tal com van explicar Ficosa i Comsa Emte en un comunicat. Així mateix, les dues companyies preveuen obrir-se a aplicacions de base electrònica per a altres sectors.

'Ja fa temps que estem diversificant-nos cap a sectors com el de transports, l'aeronàutic i les telecomunicacions', va precisar un portaveu de Ficosa. Per l'empresa catalana, l'adquisició de les instal·lacions de Sony 'és una oportunitat per donar un salt qualitatiu i quantitatiu', ja que la planta està molt ben equipada i compta amb un centre d'R+D ben posicionat.

Navarrete va assegurar ahir que Sony continuarà fent R+D, però no va precisar si serà mitjançant el manteniment d'una part de la plantilla de la seva divisió o externalitzant també aquestes funcions que desenvoluparan Ficosa i Comsa Emte.

Cap dels integrants en el traspàs va voler explicar les xifres entorn de l'operació. Sony es va limitar a dir que la transacció suposarà 'certes pèrdues durant el aquest any fiscal' si bé 'no tindrà impacte material en els resultats consolidats per al total de l'any'.

Els costos per l'abandonament de Viladecavalls s'inclouen dins de la partida de 75.000 milions de iens (uns 705 milions d'euros) que la multinacional japonesa ha destinat al procés de reestructuració per posar fi a la fabricació de televisors LCD a tot el món.

Una altra incògnita serà si la transformació suposarà mantenir tots els llocs de treball. Sony va dir ahir que les noves companyies 'assumiran la majoria' dels empleats. 'No sabem si es produiran duplicitats en alguns departaments', va aclarir Navarrete, que va afegir que, si hi hagués acomiadaments, 'no seran excessius'.

El comitè d'empresa va rebre ahir la mateixa resposta de la direcció. Davant el previsible retall d'alguns llocs de treball, els sindicats han reclamat començar a negociar les condicions del traspàs amb Sony, Ficosa i Comsa Emte com més aviat millor.