Público
Público

Partides il·legals de jocs de guerra al parc del Montgrí

Els infractors juguen en l'antiga base militar dels EUA

ACN

Agents rurals catalans han detectat que grups de particulars aprofiten les instal·lacions de l'antiga base militar nord-americana Loran a Torroella de Montgrí per recrear batalles militars durant la nit, tot fent partides clandestines de paintball i d'airsoft, dos jocs que es basen en la simulació militar.

Les partides sense permís s'efectuen en ple parc natural del Montgrí, al Baix Empordà, i els competidors van equipats amb roba de camuflatge i porten pistoles que disparen boles de plàstic o pilotes de pintura.

Els agents rurals denuncien grups que practiquen paintball' i airsoft'

El cap dels agents rurals al Baix Empordà, Jordi Romeu, va explicar que aquests grups cometen dues infraccions: per una banda, els falta el permís per fer un esport organitzat en una zona protegida; per l'altra, entren en terrenys que són propietat del Ministeri de Defensa i no d'ús públic.

Romeu assegura que segueixen la pista d'aquests grups per poder-los enxampar in fraganti i denunciar-los. Els agents podrien immobilitzar-los tot el material les armes simulades, radars o altres elements militars ,que es quedaria en dipòsit fins a la resolució de l'expedient.

A més de l'organització de partides clandestines de paintball i airsoft, els agents rurals també han denunciat que la base militar Loran sense cap utilitat des del 1994 atrau grups de persones hi van a passar la nit i hi organitzen festes o barbacoes. El mateix problema s'ha detectat a la barraca dels pescadors, una construcció propietat de l'Ajuntament de Torroella.

A les instal·lacions abandonades també s'hi fan festes a la nit i barbacoes

Això converteix les dues zones en petits abocadors de deixalles i també en un factor que agreuja el risc d'incendis. Des del 15 de març està prohibit fer foc a la zona del Montgrí. Per això, els agents rurals estan intensificant els controls per denunciar les persones que infringeixin les normes i per eradicar el problema.

La intensificació de les tasques de vigilància i control al Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter també passa per inspeccionar les zones on alguns campistes s'acostumen a instal·lar de forma il·legal i, sobretot, per controlar l'accés motoritzat a la zona.

No està prohibit que vehicles com ara quads i motos passin per camins del Montgrí, però han de ser els habilitats, d'ús púbic i de quatre metres d'amplada. Els agents rurals s'encarreguen de denunciar i immobilitzar les motos i quads que localitzen passant per pistes forestals o per camins no autoritzats. També els que "es diverteixen" en zones de dunes. El cap del cos al Baix Empordà lamenta que aquestes zones "són molt fràgils i es degraden fàcilment".

Romeu va explicar que hi ha grups de persones que tenen tradició, quan arriba el bon temps, de passar les nits del cap de setmana pescant, malgrat que estigui prohibit. El cap dels agents afegeix que el problema s'agreuja quan fan foc per escalfar-se el menjar o no recullen les deixalles de la llera del riu.