Este artículo se publicó hace 12 años.
La plantilla de TV3 se sentvíctima d'interessos privats
Públic
L'assemblea de treballadors de Televisió de Catalunya (TVC) va aprovar ahir un manifest en el qual expressa el seu convenciment que la nova llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) suposa "un retorn al model governamental de radiotelevisió pública". El text, remès pel comitè d'empresa i aprovat per la pràctica totalitat dels 500 treballadors, denuncia que les dues lleis aprovades dimecres al Parlament, la dels pressupostos del 2012 i la de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, "afectaran directament el model de la CCMA i la faran més vulnerable".
Els empleats de Televisió de Catalunya consideren que la llei de la CCMA deixa les decisions estratègiques en mans "d'una majoria molt afí a grups mediàtics privats, que avui reclamen la desaparició de la publicitat de Catalunya Ràdio i demà demanaran el mateix a TV3".
Denuncien que la CCMA queda en mans d'una majoria «afí a grups privats»
En els darrers cinc anys, recorda el manifest, "la CCMA ha perdut més de 60 milions en ingressos per publicitat i el 2011 ha vist retallat el seu pressupost per part del Govern en 60 milions de cop en una primera reducció pressupostària; i ara els pressupostos aprovats consagren la reducció del finançament públic en 40 milions més".
Els treballadors estan convençuts que aquesta reducció "debilitarà encara més la capacitat productiva de TV3, que ha de competir amb un duopoli de mitjans privats i d'àmbit estatal", segons el manifest, que recorda la supressió de programes com ara Banda ampla i el tancament de les corresponsalies de Sud-amèrica i el Marroc com a mesures d'estalvi.
La retallada pressupostària, afegeix el text, "buidarà de contingut la televisió pública catalana i provocarà un descens d'audiència que pot convertir TV3 en una televisió residual", a més de repercutir directament en les condicions laborals i salarials en deixar en suspens aspectes socials de la negociació col·lectiva.
El SPC critica el «pas enrere en la democratització dels mitjans públics»
Oposició dels periodistesEl Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) va denunciar en un comunicat que les lleis aprovades gràcies al pacte entre CiU i PP constitueixen una "estafa" que representa un "enorme pas enrere en la democratització dels mitjans públics de la Generalitat". El SPC considera que "afecta el dret constitucional dels ciutadans a una informació veraç, lliure i rigorosa", i també suposa "l'afebliment d'uns mitjans bàsics per a la vertebració social, lingüística i cultural, en un panorama mediàtic advers dominat per grups privats d'àmbit espanyol i amb interessos de negoci i no de servei públic".
"Tot el que es buscava des de fa temps ja s'ha aconseguit: tornar al control governamental dels mitjans públics de tots els catalans per garantir el que alguns anomenen el relat nacional', però que més aviat pot ser un relat del partit governant", assegura el sindicat de periodistes.
El SPC va traslladar el seu suport als treballadors de la CCMA, "que aviat poden patir canvis que responguin només a interessos partidistes i que poden distorsionar els criteris professionals que progressivament s'han anat imposant", i els va animar a "utilitzar les eines democràtiques aconseguides fa anys per oposar-se a situacions com la que pot venir".
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.