Público
Público

Rebuig al debat del burca

El Consell Nacional de Dones de Catalunya denuncia que la polèmica del vel és electoralista

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

'El debat sobre l'ús del burca és clarament electoralista i xenòfob', va denunciar ahir amb contundència Montserrat Vila, vicepresidenta segona del Consell Nacional de Dones de Catalunya (CNDC). Aquest òrgan consultiu del Govern, que aplega 372 entitats i associacions de dones de tot el territori, ha fet públic un comunicat en què demana que no es faci aquest debat 'en nom de la defensa de les dones i els seus drets. No en el nostre nom'.

El CNDC critica que el debat sobre el burca 'ha estat dirigit novament, i des del seu inici, com una forma d'instrumentalitzar les dones i els nostres drets, sense que nosaltres mateixes en siguem les protagonistes'. Així mateix, denuncia que les dones han estat 'utilitzades i no respectades pels mitjans de comunicació, pels partits polítics i per alguns consistoris'.

En aquest sentit, les associa­cions que integren el consell, de procedència i objectius diversos, 'no es posicionen sobre si és bo o dolent' portar vel integral, va aclarir Vila. 'Però totes coincidim que és una cosa tan delicada que no es pot resoldre d'aquesta manera i demanem cautela. Aquestes dones han estat sempre tutelades, des que neixen, i ara se'ls torna a dir què han de fer'.

La vicepresidenta del CNDC afirma que el debat està distorsionat i dibuixa una situació irreal. 'Ja hi ha una normativa que regula aquest tema i les dones ja es treuen el vel quan van a espais públics o davant de la policia', afegeix Vila, que insisteix que la raó per fomentar aquest debat és la proximitat de les eleccions i els partits polítics en són conscients.

El consell alerta de les conseqüències negatives que pot tenir un debat d'aquest tipus per a la convivència 'després dels problemes que hi ha hagut a Vic i a altres ciutats', destaca la vicepresidenta del CNDC. 'Que deixin de dividir Catalunya amb debats de caràcter xenòfob', diuen les associacions de dones en el seu comunicat, en què subscriuen el lema No en el nostre nom i demanen respecte per a les dones.

El document es va aprovar en la sessió ordinària de la comissió permanent del 22 de juny del Consell de Dones.