Público
Público

Rumba catalana amb denominació d'origen

El Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), juntament amb Foment de la Rumba Catalana (Forcat), celebra el cicle Ventiladors

TONI POLO

La rumba catalana ja no es reivindica. Ningú té cap dubte que és un gènere amb denominació d'origen catalana. Han quedat enrere els temps en què va ser desprestigiada i tergiversada amb etiquetes com ara marginal o xarnega. El Centre Artesà Tradicionàrius (CAT), juntament amb Foment de la Rumba Catalana (Forcat), celebra el cicle Ventiladors, des d'ahir i cada divendres fins al 18 de juny, on rumbers de diferents generacions explicaran la trajectòria del seu gènere: des de les primeres dècades del segle passat fins a les tendències actuals.

El cicle va començar ahir amb la presentació del nou disc de Sabor de Gràcia (Sabor pa' rato) al bell mig del seu barri. En pròxims dies, Pantanito portarà 'la rumba pura i dura, fresca i actual, la que surt de l'ànima', segons la seva definició. Una banda acompanyarà els cantants de Latino, Los Impagaos i Expresso, grups que 'han agafat, inconscientment, el ritme que els era natural'.

'Grates en un català i et surt un rumber', diu Johnny Tarradellas

El ritme que els era natural.Aquesta és la qüestió. Johnny Tarradellas, Chipén, presenta A tempo de rumba, un passeig musical per l'evolució de la rumba que el porta a una conclusió: 'Grates en un català i et surt un rumber', diu. Johnny repassarà la història de la rumba. 'Començarem amb­ una guitarra i quatre palmes,­ com fa gairebé un segle: la rumba de la gresca, del bar', avança.

Acabaran amb tota una orquestra: bongo, baix, piano, metalls... Són les eines per a la fusió. Per això ha triat una sèrie de cançons de cada època 'que no s'han de perdre mai'. Passarà per Peret, el Pescaílla, l'arribada de Gato Pérez ('ell va batejar com el ventilador el gest de tocar la guitarra movent la mà'), fins als últims deu o vint anys, 'el millor moment de la rumba, quan ha quedat demostrat que és de tots, de paios i gitanos'.

Les noves generacions i les noves tendències les plasmarà Xavi Ciurans, cantant de Gertrudis: 'L'acte es diu Això no és rumba, nen!, perquè anem una mica més enllà: agafem la rumba i la desterritorialitzem (quina paraula!)', explica el cantant. Estarà acompanyat per un quartet de jazz: contrabaix, bateria, piano i un vent (encara no han decidit si un saxofon o una trompeta). 'La piragua, popularitzada per La Terremoto, la convertirem en funky; El mig amic, de Peret, en bossa nova; El mundo en mis manos, feta seva pel Chacho, en ska-jazz'.

La incorporació de la poe­sia és una última clau de la rumba. A Ventilant la poesia, el poeta Ramon Torres recitarà poemes musicats amb fons rumbers. 'Així reivindiquem la lletra de moltes rumbes', diu David Torras, component dels Ai Ai Ai. 'No oblidem que el millor retrat de Barcelona és encara el que va fer el Gato Pérez amb les seves cançons'.

 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias