Público
Público

Trias forma govern i arrenca

L'alcalde presenta un organigrama reduït i compacte, amb la idea de "contenció, simplificació i eficiència"

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Xavier Trias no va malgastar ahir ni un segon en formalitats en prendre possessió del faristol de la sala Lluís Companys de l'Ajuntament de Barcelona. 'Va, ja m'heu vist moltes vegades', va dir impacient davant l'escamot de càmeres que van registrar l'esdeveniment de la presentació del seu equip de Govern, encapçalat pels seus cinc tinents d'alcalde. Trias va per feina.

Una vegada que Joaquim Forn, Sònia Recasens, Antoni Vives, Maite Fandos i Jaume Ciurana van resoldre com col·locar-se als seients reservats de primera fila, en una escena d'aire distès i gairebé escolar, el virtual nou alcalde va desgranar el seu organigrama i va reafirmar la idea matriu del seu mandat: 'Un govern per donar resposta a les necessitats de les persones', va dir Trias, que avui serà investit alcalde pel ple de l'Ajuntament.

El dirigent de CiU manté Pilar Solans, Enric Truñó i Daniel de Torres

Trias va presentar una estructura de govern basada en la 'contenció, simplificació i eficiència', ja que ha reduït el nombre de tinents d'alcalde, regidories, comissionats i delegats fins a un total de 39 càrrecs amb responsabilitat política. El nou alcalde anunciarà la setmana vinent l'estructura gerencial de l'Ajuntament, encara que va anticipar el seu desig explícit de seguir comptant amb Pilar Solans, directora de les finances municipals, a la qual ha demanat que posposi la seva jubilació. 'És una persona a qui li tenim confiança i volem comptar amb tots els que són bons funcionaris', va afirmar Trias, que va insistir en la seva voluntat de tenir una actitud oberta i mantenir en funcions 'gent competent i amb capacitat'.

'Nosaltres ni incloem militants socialistes ni busquem gent per fer un quadre bonic', va afirmar Trias en ser interrogat sobre la continuïtat d'Enric Truñó com a comissionat per als JJOO d'hivern i de Daniel de Torres com a comissionat d'Immigració, aquest últim amb caràcter provisional.

L'alcalde convergent, que va elogiar la capacitat de tots dos, també es va comprometre de manera particularment ferma a favor de Ramon Massagué, gerent d'Urbanisme, tot i estar imputat en el cas Palau. 'No conec un funcionari millor', va afirmar taxativament basant-se en la seva llarga relació professional i personal al Departament de Sanitat, del qual Trias va ser conseller entre el 1988 i el 1996, sota la presidència de Jordi Pujol. 'Crec plenament en el senyor Massagué i espero que sigui exonerat', va declarar.

'Si hagués de posar un exemple de bon funcionari, el posaria a ell', va afegir Trias, que va expressar la seva confiança que no serà processat. L'alcalde va insistir en els arguments de descàrrec de l'alt funcionari, despullat en l'actualitat de totes les seves competències urbanístiques. 'En l'assumpte de l'hotel del Palau hi ha una discussió política que no té res a veure amb el senyor Massagué', va dir Trias. 'El senyor Massagué sempre pren decisions des del punt de vista tècnic', va subratllar.

Entre les primeres mesures que el nou alcalde pensa prendre a partir de avui mateix, Xavier Trias va avançar alguna idea immediata. 'Destinarem alguns diners que ens estalviarem a temes de benestar social i farem un gest en els pròxims dies en aquest sentit', va assegurar a preguntes de Públic.

Coincidint amb l'admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional de l'últim recurs del PP per robar a CiU el seu 15è regidor, Trias va exhibir ahir la seva flegma en ser interrogat sobre la capacitat de governar en minoria amb una obra tan ingent acumulada en un equip reduït.

'Governar en minoria és difícil, però governar acompanyat de vegades és complicadíssim', va afirmar l'alcalde. 'Quan tens 15 regidors has d'actuar amb un esperit obert i de col·laboració i no amb l''ordeno i mano', va assenyalar Trias, que va disparar només un cop contra el seu predecessor a l'alcaldia. 'Quan governes com si tinguessis 21 regidors i et creus el rei del mambo després et quedes amb 13'.

El líder del PP, Alberto Fernández Díaz, no va trigar a fer acte de presència a l'estrena de Trias amb algunes reflexions crítiques eloqüents. 'Mai en la història de la democràcia hi havia hagut a Barcelona un govern tan minoritari', va afirmar el regidor popular, en al·lusió als 15 regidors de CiU davant dels 26 del total de l'oposició.

'Hem de deixar-los governar, si poden, però és imprescindible un ajuntament fort, que pugui exercir el lideratge que Barcelona necessita contra la crisi i la delinqüència', va afegir Fernández Díaz, que va criticar l'organització del govern municipal presentada per l'alcalde.

'Veig cert paral·lelisme entre l'estructura que ha presentat Xavier Trias i la que hi havia amb Jordi Hereu i ICV-EUiA', va assenyalar el dirigent popular, que va expressar també la seva estranyesa pel manteniment d'Enric Truñó i Daniel de Torres com a comissionats pels Jocs d'Hivern i d'Immigració, respectivament.