Público
Público

CiU veu la 'comissió Millet' com un tribunal franquista

Els grups del Govern i els de l'oposició topen en una primera jornada de la investigació en què s'aproven 45 compareixences

ALBERT MARTÍN VIDAL

Els partits del Govern entestats a mostrar una imatge de moderació i CiU interpretant el paper de víctima, equiparant la comissió Millet a un tribunal franquista, en paraules del diputat Jordi Turull. El guió previst es va acomplir en la primera jornada de la comissió parlamentària que mirarà des de la setmana vinent d'esbrinar si rere el saqueig del Palau de la Música s'hi amagava també un cas de finançament il·legal de CDC.

La sessió va estar dedicada a pactar el calendari de sessions, la documentació que demanaran els partits en aquests dos punts hi va haver acord entre tots els grups i sobretot al polèmic apartat de les compareixences. Tal com estava anunciat, el tripartit va imposar la seva majoria per denegar les peticions dels grups de l'oposició perquè compareguessin els consellers Castells, Nadal i Tresserras. Els grups del Govern van insistir que aquests ja han donat explicacions i ha quedat acreditat que no tenen cap responsabilitat en el cas.

El tripartit accepta vuit noms proposats per l'oposició

Per evitar acusacions de tirar endavant aquesta comissió per motius electorals, el tripartit ha mantingut fins ara una actitud moderada: només ha citat a declarar un dirigent de CDC de segon nivell com és Àngel Colom i ahir mateix va admetre fins a vuit noms proposats per l'oposició, entre els quals destaca l'interventor de la Generalitat, Josep Maria Portabella, que serà qui obrirà el foc el proper dilluns al matí.

El que no s'esperava era que CiU utilitzés un to tan contundent per criticar la investigació creada amb els vots d'ICV, ERC i PSC. 'La comissió recorda molt aquells tribunals polítics que la gent de la nostra generació es pensava que només coneixeria pels llibres d'història', va dir, en clara referència als tribunals franquistes. Tanmateix, va acusar el tripartit d'aprovar 'només' les compareixences que 'els interessen'.

ICV va mostrar-se sorpresa pel fet que tot i no citar a declarar els pesos pesants de CDC se'ls acusi de criminalitzar la federació nacionalista. 'Això no és ni un tribunal polític ni una comissió tècnica', va manifestar el diputat Daniel Pi, que va negar que estiguessin fent 'una caça de bruixes'.

El PP i C's van lamentar que no s'investigui també el cas Pretòria i que s'hagi evitat la compareixença dels consellers del tripartit.

Más noticias