Público
Público

Vilert veu millor "perdre identitat amb La Caixa"

El president de la Diputació de Girona troba l'absorció un mal menor

LLUÏSA FUENTES

Enric Vilert, president de la Diputació de Girona, entitat fundadora de Caixa Girona, va trencar ahir el seu silenci per denunciar que l'operació d'absorció de l'entitat per part de La Caixa és el resultat de 'la imposició' del Banc d'Espanya i el Govern català, i va criticar el canvi cap a la privatització que estan propiciant les autoritats de l'actual model de caixes, 'que fins ara havia estat d'èxit'.

Vilert, representant d'ERC, no va negar que l'absorció amb la primera caixa de tot l'Estat suposarà perdre la identitat, però ho va considerar 'menys justificat perdre-la amb Unnim', amb qui es va negociar una fusió entre iguals.

El president de la Diputació va aconseguir que l'entitat rebutgés el procés de fusió amb les caixes de Sabadell, Te-rrassa i Manlleu a l'últim moment. Hauria preferit que Caixa Girona continués en solitari, però l'absorció no l'ha poguda evitar.

Les circumstàncies, va admetre, no són les mateixes que aleshores. Vilert no va citar el mal que ha fet la guerra del passiu ni la rebaixa del ràting que ha patit la caixa. Però sí les amenaces d'intervenció per part del Banc d'Espanya, que eren 'massa fortes', i que es corria el perill de 'vendre-la al millor postor o a trossos i aquest és un risc que no podem assumir', va dir.

Des que es va frenar la fusió amb Sabadell, Terrassa i Manlleu per formar la nova caixa Unnim, a la sisena planta de la seu central s'hi havien instal·lat un grup d'inspectors del Banc d'Espanya, asseguren fonts properes a la caixa.

Vilert va considerar 'correcta' l'aprovació del nou procés de fusió perquè garanteix millor els interessos dels impositors, facilita l'accés a crèdits per part de les famílies i les empreses i podria millorar la dotació econòmica de l'obra social.

Les patronals i els sindicats van coincidir que l'absorció és l'única opció possible per Caixa Girona per la situa­ció de crisi actual, la incertesa dels mercats financers i la pressió 'asfixiant' dels últims dies del Banc d'Espanya i la Generalitat.

'Espero que facin un esforç per mantenir el crèdit', va indicar Iñaki Frade, president de la patronal Pimec Girona. David Hugas, secretari general de l'altra patronal, FOEG, va considerar que 'perdre marca és un fet inevitable'. Pels sindicats, la prioritat és evitar retallades d'empleats i homologar les condicions salarials a les de La Caixa, molt millors, segons el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte.

El conseller general de Caixa Girona per la UGT, Josep Maria Insa, va advertir que amb l'absorció hi haurà una dràstica reducció d'oficines i de personal, molt superior als 150 llocs que perillaven amb la fusió d'Unnim.

La Cambra de Comerç de Girona és l'única que va criticar el procés. En un comunicat dur va dir ahir que 'l'acord arriba en el temps de descompte' i va qualificar 'd'oportunitat perduda la descartada opció per integrar-se a Unnim', ja que hauria estat un pacte entre iguals. La cambra va recordar que sempre havia defensat fórmules que permetessin a Caixa Girona mantenir un poder de decisió i evitessin la pèrdua d'identitat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias