Público
Público

Activisme Jordi Cuixart deixarà la presidència d'Òmnium Cultural i el rellevarà el filòsof Xavier Antich

La seva marxa es formalitzarà el proper 26 de febrer, en l'Assemblea General Ordinària de l'entitat. També plegarà el vicepresident i portaveu, Marcel Mauri. En una entrevista a Rac 1, Cuixart afirma que "soc activista i em poso a disposició de l'entitat i del país des de l’activisme, no tinc cap tipus de voluntat de fer política"

Jordi Cuixart en un acte després de ser alliberat.
Jordi Cuixart en un acte, en una imatge d'arxiu. ACN

Coincidint amb la celebració de l'Assemblea General Ordinària d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart deixarà el proper 26 de febrer la presidència de l'entitat, que ha ostentat des del desembre de 2015, quan va prendre el testimoni de Muriel Casals. L'activista, una de les principals víctimes de la repressió de l'Estat contra l'independentisme -va estar empresonat des d'octubre del 2017 fins el 23 de juny del 2020, quan va sortir-ne via indult-, donarà el relleu al filòsof Xavier Antich, actualment vocal de la junta. A banda de Cuixart, també abandonarà la primera línia d'Òmnium el portaveu i vicepresident, Marcel Mauri, que va tenir un paper especialment rellevant durant l'empresonament del president de l'entitat. Òmnium acumula 190.000 socis.

L'anunci de la seva marxa l'ha fet el propi Cuixart en una entrevista a Rac 1, en què directament ha manifestat que: "Se m’acaba el mandat i no em presentaré a la reelecció. Plego com a president d’Òmnium, però no plego com a activista". En l'entrevista, també ha manifestat que "Òmnium és una entitat que no improvisa. Fa anys que diem que calen nous lideratges, ningú és imprescindible i tothom és important. Això no va de persones, va de col·lectius" i ha subratllat que "soc activista i em poso a disposició de l'entitat i del país des de l’activisme, no tinc cap tipus de voluntat de fer política".

D'aquesta manera, Cuixart complirà el seu objectiu de deixar la presidència d'Òmnium en llibertat, ja que quan va ser represaliat va subratllar que no seria l'Estat espanyol qui decidiria la cúpula de l'entitat: "Vaig entrar a la presó com a president d'Òmnium i en surto com a president d'Òmnium", va proclamar quan va ser indultat. Antich (la Seu d'Urgell, 1962) és filòsof, escriptor i professor de la Universitat de Girona, i president de la Fundació Tàpies.

Antich: "Òmnium és una entitat extraordinària i potent. Qualsevol diu que no!"

Després de conèixer's la intenció de Cuixart i que ell seria qui lideraria la candidatura continuista per a la cúpula d'Òmnium, Antich ha explicat, en una entrevista a Rac1, els motius pels que ha acceptat optar a la presidència. "Accepto la proposta per responsabilitat. Davant aquesta proposta, que ara és emocionant d'escoltar i estant compromès amb el país i volent contribuir a transformar-lo i millorar-lo, és difícil no dir que sí. Òmnium és una entitat extraordinària i potent. Qualsevol diu que no!", ha dit en una primera valoració.

Antich ha explicat també que dona el pas cap a la presidència "per a contribuir a reprendre el llegat que deixen Jordi Cuixart i Marcel Mauri". "Òmnium està més forta que mai, és una entitat potentíssima amb gairebé 200.000 socis i una voluntat constructiva. Tenim el repte que sigui cada cop més forta, preparada, determinada i determinant", ha comentat, tot lloant "l'exemple" que suposen els seus antecessors en el càrrec. "Han demostrat que Òmnium és exemple de rigor, coherència, una entitat per picar pedra i construir, no per destruir, no som la gent dels retrets", ha dit.

Pel que fa a la línia que seguirà Òmnium si accedeix a la presidència, Antich ha assegurat que no tindrà grans diferències amb l'actual, i que en la vessant més política vol l'entitat "amb el gran consens de la societat catalana. No ens pertoca donar la resposta a la via política que cal emprendre per donar resposta a la demanda d ela societat catalana". "Estarem sempre amb la proposta que tingui els grans consensos. Treballarem com sempre per la construcció de grans consensos, tan grans com siguin possibles, que ens permetin avançar", ha comentat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?