Público
Público

ESPECULACIÓ IMMOBILIÀRIA Advertència per escrit del Govern balear a qui lloga pisos turístics il·legalment

La directora general de Turisme, Pilar Carbonell, envia una carta als responsables de les web i agències dedicades al lloguer d'habitatges per anunciar-los que es considerarà infracció molt greu l'arrendament sense llicència, un grau d'incompliment que comporta multes de fins a 400.000 euros.

Turistes passegen pel cèntric carrer de Sant Miquel de Palma. EFE / Atienza

EFE

El Govern balear ha enviat una carta a les web i agències dedicades al lloguer de vacances d'habitatges per advertir-los que si arrenden immobles a turistes sense la llicència obligatòria podran ser sancionades amb multes de fins a 400.000 euros.

La directora general de Turisme, Pilar Carbonell, ha escrit a les principals plataformes digitals del sector per informar-los que quan entri en vigor la llei que previsiblement aprovarà el Parlament balear dimarts que ve es perseguirà com "oferta il·legal i activitat clandestina la publicitat i comercialització d'habitatges "que no tinguin autorització per al seu ús turístic.

"A dia d'avui, aquesta llicència únicament es pot obtenir per a habitatges unifamiliars aïllats o aparellats", recorda el Govern en un comunicat.

La reforma de la Llei de Turisme impulsada per l'Executiu balear estableix que qualsevol publicitat d'allotjaments turístics ha d'incorporar el número d'inscripció expedit pel Govern per als habitatges autoritzades per ser arrendades per turistes.

"La nova llei declara responsables de les infraccions relacionades amb la comercialització d'estades turístiques en habitatges il·legals tant als propietaris dels immobles com als possibles explotadors i comercialitzadors a través de qualsevol tipus de suport", incideix l'Executiu regional.

En la seva carta, Carbonell detalla als responsables de les web i agències dedicades al lloguer d'habitatges que es considerarà infracció molt greu l'arrendament sense llicència, un grau d'incompliment que comporta multes de fins a 400.000 euros.

La llei defineix "canal d'oferta turística" com "tot sistema mitjançant el qual les persones físiques o jurídiques, directament oa través de tercers, comercialitzin, publicitat o facilitin, mitjançant enllaç o allotjament de continguts, la reserva d'estades turístiques en habitatges, bé sigui per terminis de dies o setmanes ".

El Govern es congratula en el seu comunicat que, quan s'aprovi la nova norma, "disposarà per primera vegada de mesures efectives per perseguir i sancionar l'oferta il·legal de lloguer turístic en edificis plurifamiliars".