Público
Público
Únete a nosotros

FINANÇAMENT IL·LEGAL Artur Mas admet casos de finançament irregular de CDC però nega tractes de favor de la Generalitat en l'adjudicació d'obres

L'ex-president de la Generalitat compareix al Parlament per defensar el seu partit de les acusacions de finançament il·legal revelades per acusats i testimonis en el judici del cas Palau.

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'expresident de la Generalitat, Artur Mas, durant la seva compareixença al Parlament.

Artur Mas ha reconegut l'existència de casos de finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya. "Jo no he dit que tot era fals". Tampoc ha negat que des del Palau de la Música es van fer donacions al seu partit, però s'ha defensat de les acusacions segons les quals les adjudicacions d'obra pública de la Generalitat es feien donant "tracte de favor" a empreses que pagaven comissions a CDC.

"La meva confiança en Daniel Osàcar és plena i total". D'aquesta manera s'ha pronunciat al Parlament de Catalunya l'ex-President Artur Mas en relació la presumpta implicació de qui va ser tresorer de CDC en el cas Palau de la Música i en el que pot tenir a veure l'espoli d'aquesta entitat amb el finançament del seu partit.

Mas ha manifestat que té més confiança en Daniel Osàcar i en la seva versió que en el que han dit els principals gestors del Palau fins el moment de l'escàndol, Fèlix Millet i Jordi Montull. "Osàcar no ha pactat amb la fiscalia", ha assenyalat per posar l'accent en els dubtes que suscita el seu comportament.

L'expresident de la Generalitat i actual líder del PDeCAT (Ex-CDC) ha intentat desacreditar la fiscalia explicant que "intenta demostrar que hi havia una trama organitzada per aconseguir que Ferrovial tingués un tracte de favor en l'adjudicació d'obra pública" i s'ha preguntat pel motiu pel qual no s'ha investigat com s'han fet aquestes adjudicacions.  

"Si tinc goteres en una casa haig de mirar el sostre", ha dit a tall d'exemple.

Artur Mas ha parlat també de la desaparició de nou milions d'euros dels fons del Palau, "que ningú atribueix a CDC" i s'ha preguntat on són aquests diners i pel motiu pel qual durant aquests anys no s'ha investigat aquest fet. 

"Vosté ha d'assumir responsabilitats polítiques"

El lider socialista, Miquel Iceta, ha posat l'accent en que diversos empresaris han reconegut el pagament de comissions i, més en concret, en l'existència de notes trobades a les oficines del Palau de la Música referides a partides de duien el nom de "convergents".

"No estem en seu judicial", ha assenyalat Iceta per insistir en que, davant la constatació d'"irregularitats" cal depurar responsabilitats. El partit d'Artur Mas, segons Iceta, va canviar de nom per deixar enrera el cas Pujol i el cas Palau,  "Avui parlem de responsabilitats polítiques i li correspon assumir-les a vosté", li ha dit.

Lluís Rabell, en nom de CatSíqueEsPot (CSQEP) ha afirmat que la seva credibilitat es troba "sota mínims", que "les denuncies de finançament il·legal són aclaparadores" i li ha recordat que en el cas Palau s'han produit declaracions, com les de Joan Llinares (ex-director general del Palau) que no són les de Millet i Montull.

"No s'ofengui si davant els antecedents de la seva familia política posem en dubte la seva declaració", ha dit Rabell després de recordar que Macià Alavedra i Lluís Prenafeta també havien defensat la seva honorabilitat i ara han reconegut el seu comportamnet corrupte, en el cas Pretòria.

Per part del PP, Alejandro Fernández, ha atacat Mas per un altre flanc afirmant que es responsable d'haver "convertit 30 anys de convivència en una història de maltractaments" i d'haver fet això "per interessos personals i per tapar vergonyes".

Fernández, al igual que Inés Arrimadas, de C's, han preguntat si arribarà el moment per a que Artur Mas demani perdó.

Desfer l'equívoc entre independentisme i corrupció


I el diputat de la CUP, Benet Salellas, ha centrat la seva intervenció en necessitat de "desfer l'equívoc" que relaciona independentisme i corrupció.

Ha afirmat que CDC era un entramat corrupte i que quan Artur Mas s'escandalitza per les anomenades "clavegueres" d'Interior no s'expolica per quin motiu "la pudor a claveguera no la sentia" quan pactava amb el PP.

"Necessitem un futur que no s'assembli al passat, i vosté, senyor Mas, és el passat", ha dit Salellas.

Mas en el torn de rèplica ha coincidit amb Salellas en l'afirmació que cal separar independentisme i corrupció, ha tornat a destacar la utilització de fons reservats per part d'Interior, per pagar confidents que diguessin mentides sobre dirigents polítics i ha negat que hagi utilitzat l'independentisme per tapar casos de corrupció.