Público
Público

Barcelona es querellarà contra el franquisme

L'Ajuntament presentarà aquest divendres davant la premsa una moció que contempla la interposició d'una querella criminal contra els crims de la dictadura. L'estratègia del consistori passa per la presentació d'una primera querella sobre el procés judicial que va desencadenar en l'assassinat de Salvador Puig Antich.

Publicidad
Media: 1
Votos: 1

Salvador Puig Antich i Heinz Ches van ser executats el 2 de març de 1974

L'Ajuntament de Barcelona es querellarà contra el franquisme. El consistori presentarà aquest divendres en roda de premsa una moció consensuada amb associacions de víctimes del franquisme i memorialistes que contempla la presentació d'una querella als jutjats de Barcelona perquè s'investiguin els crims de la dictadura. La moció serà portada a Ple, segons ha pogut saber aquest diari, gairebé amb tota probabilitat el proper 31 de març, que és la data del proper Ple del Consistori.

La voluntat de l'Ajuntament, i així ha estat traslladat a les víctimes, és que la primera querella que el consistori presenti estigui centrada en el cas de Salvador Puig Antich, ciutadà de Barcelona que va ser assassinat mitjançant garrot vil fa avui, 2 de març, 43 anys.

La querella, segons ha pogut saber aquest diari, prestarà especial atenció a la figura del jurista Carlos Rey González, redactor únic de la sentència a mort de Salvador Puig i exadvocat d'Alicia Sánchez Camacho. Rei González, a més, està imputat en l'Argentina en el marc de la causa que investiga els crims de la dictadura franquista al jutjat de Buenos Aires.

"És la primera vegada que una autoritat del calibre de l'Ajuntament es posa de part nostra", assenyala Merçona Puig Antich

"Sento molta satisfacció en veure que algú [en referència a l'Ajuntament de Barcelona] ens entén per fi. És la primera vegada que una autoritat del calibre de l'Ajuntament es posa de part nostra", ha assenyalat a Público Merçona Puig Antich, germana petita de Salvador, que espera que aquest procés serveixi perquè la Justícia reconegui d'una vegada que el judici en el qual el seu germà va ser condemnat a mort va ser una estafa. "Vull que reconeguin d'una vegada que al meu germà el van matar per venjança. El van matar per l'assassinat de Carrero Blanco", incideix Merçona Puig Antich.

La presentació de la iniciativa es farà aquest divendres a la sala Lluís Companys del propi consistori i hi estaran presents Jaume Asens, quart tinent d'alcaldia; dues de les germanes de Salvador Puig Antich; David Bondia, president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya; i entre el públic, a primera fila, hi seran les 17 associacions de víctimes i memorialista que han impulsat la iniciativa.

Aquest mitjà ha contactat amb l'Ajuntament de Barcelona que, de moment, ni confirma ni desmenteix i es refereix a l'esmentada roda de premsa d'aquest divendres.

Crims de lesa humanitat

El text de la moció, al qual ha tingut accés Público, recull la voluntat del consistori que la Justícia investigui "els delictes comesos en el context de crims de lesa humanitat per part de la dictadura franquista". Així mateix, la moció contempla el compromís del consistori per donar suport i acompanyar totes les iniciatives ciutadanes encaminades a iniciar procediments davant la Justícia que busquin determinar les responsabilitats dels crims perpetrats pel franquisme.

Xarxa de ciutats per la Justícia

La querella que interposarà Barcelona se suma a la que altres ajuntaments ja han presentat o estan en tràmits de presentar com és el cas de Pamplona, ​​Saragossa, Vitòria, la Corunya, Cadis o Rivas Vaciamadrid. Així mateix, Barcelona és una de les promotores de la Xarxa de ciutats per la Justícia, un col·lectiu format pels consistoris de Pamplona, ​​Barcelona, ​​Saragossa, Vitòria, la Corunya i Rivas que es van comprometre mitjançant la signatura d'un manifest a impulsar en les seves respectives ciutats "amplis i consensuats acords a fi d'interposar querelles criminals pels crims contra la humanitat comesos per la Dictadura franquista".

D'altra banda, l'Ajuntament de Madrid, al qual associacions de víctimes també han demanat que es querelli, va rebutjar presentar aquesta querella encara que va oferir tota la col·laboració a les víctimes que decideixin presentar querelles a títol individual.

Lluita contra la impunitat

Aquesta nova querella que interposarà Barcelona se suma a la lluita que aquest ajuntament ja manté contra la impunitat franquista. El Consistori català ja està personat en la querella presentada per l'Associació AltraItalia contra els bombardejos a la ciutat entre 1937 i 1939. Així mateix, Barcelona també ha mostrat el seu suport a la investigació sobre els crims franquistes oberta a la Justícia de Buenos Aires.