Este artículo se publicó hace 4 años.

ENTREVISTA A SALVADOR MACIP

“Cal una resposta a nivell mundial. Hem fallat en no tenir un pla coordinat d’acció i n’hauríem d’aprendre”

El metge, genetista i escriptor Salvador Macip.

Barcelona-Actualitzat a

Publicidad

Com portes el confinament? Crec que has hagut d’aturar l’activitat investigadora.

D’aquí uns dies sortirà en paper la reedició de ‘Les grans epidèmies modernes’, amb un pròleg sobre la Covid-19. La primera edició és de fa una dècada i aleshores deies que la grip, la sida, la malària i la tuberculosis eren les quatre plagues del món. Les epidèmies de coronavirus seran la cinquena?

"Els experts sempre hem dit que la següent pandèmia seria segurament de grip, però ens ha donat la sorpresa el coronavirus"

Publicidad

En articles i entrevistes has alertat que no s’han fet deures, que la grip A va ser un avís per preparar-se i no s’ha fet. S’ha perdut una dècada? Què s’hauria d’haver fet?

"S’hauria de crear un sistema de resposta més coordinat que no depengui tant del que cada estat decideixi pel seu costat"

No es pot dir que alguns països no estiguessin avisats. Veien el que havia passat a la Xina, a Itàlia o, més tard, a l’Estat espanyol i, tot i així, reaccionaven tard.

Publicidad

"Si ens trobem una pandèmia amb un virus que sigui més mortal no tindrem temps de pensar, i cada dia que deixem de prendre una decisió adequada pot morir molta gent"

El món hiperconnectat en què vivim facilita l’expansió de les pandèmies.

"La pandèmia no està sincronitzada a tots els països i quan Europa comenci a baixar, Amèrica estarà a dalt de tot"

Podem preveure l’evolució de l’epidèmia?

Insisteixes en la idea que hi haurà noves pandèmies. Per què?

"Hi ha sobretot dues grans branca en què poden arribar-nos noves pandèmies. Una és a través de la zoonosi, i l’altra és la grip"

Publicidad

Quins aprenentatges s’haurien d’extreure de l’actual emergència?

"El que no pots fer és enviar un militar a dir tothom a casa confinat i que tots som soldats i hem d’obeir ordres. És una forma nefasta de comunicar i d’implicar la població"

Publicidad

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors