Público
Público

CANAL 9 La posada en marxa de la televisió pública valenciana s'enquista

Empar Marco reconeix que la televisió "encara no està a punt", mentre la seva designació com a directora general anirà a judici després del recurs d'un dels candidats al lloc

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Imatge d'arxiu d'una protesta contra el tancament de Canal 9. EFE

Fa uns dies es van celebrar els dos anys de l'acord del Botànic, un pacte en el qual es va anunciar que la televisió valenciana emetria a l'octubre de 2015. Dos anys després, el projecte segueix en negre i cobert de núvols. L'últim, l'admissió a tràmit pel jutjat del contenciós administratiu número 5 de València del recurs d'un dels candidats a dirigir la nova Radiotelevisió Valenciana (RTVV) contra el procés d'elecció. La data per al judici està ja fixada, el 8 de maig de 2018 i, 15 dies abans el Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació ha d'aportar l'expedient administratiu.

El recurs el va presentar el periodista Pere Valenciano, un dels 15 candidats al concurs públic per a l'elecció del director general de la nova RTVV. Valenciano, que va qüestionar el procés perquè el sistema de baremació es va conèixer deu dies després que es presentessin els candidats, ha emès un comunicat en el qual lamenta que es repeteixin els "errors del passat" i ha mostrat la seva satisfacció perquè serà "en seu judicial on es doni llum a un procés opac, en el qual el Consell Rector no ha tingut a bé explicar el procés d'un pseudo concurs públic".

Sens dubte una pedra en el camí d'un procés que ha deixat veure la divisió existent al tripartit pel que fa a la nova televisió pública. Empar Marco compareixia a les Corts aquesta setmana i deixava clar que la televisió va per llarg.

L'inici de les emissions és complicat "abans que acabi l'any", explica Empar Marco

"Està complicat abans que acabe l'any", és la resposta que va donar Empar Marco davant la comissió de RTVV de les Corts Valencianes a la pregunta de quan començaran les emissions. Una pregunta del milió que s'ha convertit en un autèntic mal de queixal per al tripartit. Si Marco s'esperava un compareixença dura amb l'oposició, el que no s'esperava és haver de passar dues hores i mitja en un ring i convertir-se en l'espàrring de tots els grups parlamentaris. I és que les crítiques li han plogut des de l'oposició, però també des dels socis de Govern.

Acudia a les Corts Valencianes Empar Marco per a explicar el disseny de la plantilla que vol implantar a la nova radiotelevisió pública, una pregunta presentada per Ciutadans i va acabar parlant de tot: de plantilla, de producció externa, d'inversions, de terminis, de llibre d'estil i fins i tot dels nomenaments realitzats. 

Una compareixença que Marco va aprofitar per recordar que porta quatre mesos en el càrrec, que estan treballant sense personal i que la pròpia llei que van aprovar els diputats explica i respon a algunes de les crítiques rebudes. Però anem a pams.

Borses de treball i producció pròpia

El diputat de Compromís a les Corts Valencianes, Josep Nadal, va lamentar que en la provisió de places de les borses de treball s'hagin colat "aspirants que van tenir responsabilitat en l'antiga RTVV, el que ha generat dubtes i incertesa", perquè "ni Lluís Motes ni cap dels que van fer la feina, el desastre", per a ell, poden tenir cabuda en la nova etapa. I a més a més li va exigir que "cap productora tingui el control dels informatius". Marco va respondre amb la llei a la mà per recordar-li que "la disposició novena de la Llei que van aprovar vostès, recull la preferència dels antics treballadors; partim de la igualtat, no es tracta d'uns o d'altres '.

La borsa de treball va ser impugnada per la Unió de Periodistes i per l'Associació de la Premsa d'Alacant

"Les borses amb 62 treballadors no s'han pogut activar perquè les estan baremant, estan revisant l'autobaremació que van fer el propis candidats i ho estem gestionant sense personal administratiu", va aclarir Marco. A més, ha avançat que estan a punt de presentar al consell rector la relació de llocs de treball i que després es convocaran noves borses de treball, sense aclarir els terminis concrets. Una borsa que ja va ser impugnada el 10 de Juny per la Unió de Periodistes i el 2 de juliol per l'Associació de la Premsa d'Alacant.

La preocupació tant de Podem com de Compromís ha estat que la producció pròpia quedi dins de la casa, és a dir que els informatius no s'externalitzin. En aquest sentit Marco va assegurar que "no només els informatius, sinó altres continguts es faran amb personal propi". Sobre la producció externa va dir que estima "una necessitat de 4.000 hores només de televisió que tindrà un impacte de 800 llocs de treball al sector". 

Al web ja hi ha oberta una finestra participativa per presentar projectes i abans d'accedir al seu càrrec, l'Alt Consell Consultiu encarregà a una productora l'estudi i recepció de projectes que en alguns casos, segons Marco, "ja s'han signat o estan a punt de signar-se".

Crítiques a una plantilla de 500 persones

El compromís de Marco és el de fer una televisió amb una plantilla màxima de 500 persones que s'aniran incorporant de forma progressiva. El diputat de Ciutadans Toni Subiela es va mostrar molt crític perquè, va dir, "no li surten els números amb aquesta plantilla i el pressupost", i li va recriminar que hagi nomenat a "una amiga" com a responsable d'informatius, "una persona vinculada amb Compromís i que s'ha encarregat d'elaborar el llibre d'estil. Sembla que t'hagis fet les normes i després t'hagis nomenat. És un lloc blindat". Per la seva banda, el diputat del PP Jorge Bellver va criticar la direcció perquè considera que 'no és ètic que sigui gent vinculada a Compromís'.

Marco va justificar el retard de la posada en marxa per l'estat en que es va trobar les instal·lacions i per la mancança de personal

Marco va respondre que va seleccionar a la gent "pel seu perfil; jo no li pregunto a la gent què pensa ni quina és la seva vinculació política". Però, la sorpresa va vindre de la diputada socialista Rosa Peris, qui ha qüestionat si "la plantilla està preparada per a nous reptes del futur i que en les borses s'ha establert una contractació d'un any", el que obligarà al 2018 a fer un altre procès. Marco va dir que es faran unes proves selectives "el més aviat possible perquè entrin els millors i que en la relació de llocs de treball està dissenyada per a mitjans de comunicació del futur".

Marco va justificar el retard de la posada en marxa per l'estat en que es va trobar les instal·lacions i per la mancança de personal. Per això, va dir que ara mateix estan treballant per redactar sis plecs amb les condicions per a escometre el més urgent: la producció, l'equipament de la ràdio, la capçalera, les sales de control central, la plataforma multimèdia i l'arxiu. El pressupost és de 20 milions d'euros, per a inversions: 10 el primer any, i tres o quatre els següents.

Prémer un botó i emetre

La qüestió que més va planejar sobre la comissió va ser la data d'emissió. I també va ser el que va acabar per cansar la directora general, ja no pel reiterat de la pregunta per part de PP, Ciutadans, i fins i tot de Podem, sinó per la pregunta del diputat del PP Jorge Bellver quan li ha recordar que el tripartit va dir que "era prémer un botó i emetre", mentre Antonio Montiel de Podem va insistir en la qüestió i preguntava si la ràdio com a mínim '"no pot emetre abans".

"Es poden enganxar quatre cables? Sí. És el que volem?" Va ironitzar Marco, qui responia en pla gallec amb preguntes: "Podem emetre sense personal, sense continguts? Tot ha d'anar en paral·lel", va concloure.

En acabar, el diputat de Compromís li va mostrat el suport del seu grup perquè està rebent "galtaes de tots els costats i més fortes quan es posi en funcionament". Per la seva banda, la diputada socialista, que després de la seva intervenció va eixir enmig de la comissió amb el telèfon a la mà, quan va tornar, ja en to conciliador, li va dir que té el suport del seu grup. El primer esdeveniment, previst per a desprès de l'estiu,  serà la presentació pública de la nova marca. Les emissions encara no tenen una data fixa.