Público
Público

Catalunya només produeix un 15% de l'electricitat amb renovables, lluny de l'objectiu del 50% marcat per al 2030

Des del 2017 el pes de les renovables en la generació elèctrica catalana no ha avançat, si bé el Govern assegura que recentment s'ha revertit la tendència amb l'activació de nous projectes després d'anys de paràlisi

Els aerogeneradors en funcionament als parcs eòlics de Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta. Imatge del març del 2021.
Els aerogeneradors en funcionament als parcs eòlics de Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta. Imatge del març del 2021. Mar Rovira / ACN

Gran part de l'energia elèctrica que es produeix a Catalunya prové encara de fonts d'energia no renovables: el 85% el 2023, amb la nuclear al capdavant (59%), seguida dels cicles combinats de gas natural (15%) i la cogeneració (9,8%). Tan sols el 15% prové d'energies verdes, una incidència que no creix els últims anys i està lluny de l'objectiu fixat pel Govern de cobrir el 50% de la demanda amb aquestes fonts l'any 2030.

Al conjunt de l'Estat l'any passat es va arribar per primera vegada a aquest llindar, amb aportacions de l'eòlica (24%) i solar fotovoltaica (14%) molt superiors a les que hi ha a Catalunya. Aquí l'eòlica se situa en el 7,4% seguida de la hidràulica (5,6%), que ha retrocedit per efecte de la sequera, ja que el 2020 arribava al 12%. La solar fotovoltaica representa un 1,1% de tota l'energia elèctrica que es genera al territori.

Segons els objectius que recull la llei de canvi climàtic aprovada el 2017 al Parlament, l'any 2030 s'hauria de cobrir la meitat de la demanada elèctrica a partir d'energies renovables. Aleshores la proporció de tecnologies verdes a la generació total se situava en el 16% i des llavors no hi ha hagut increments significatius, segons les dades de Red Eléctrica.

Augmentar la potència instal·lada

El creixement de l'aportació de les renovables va de la mà de la capacitat de generació, és a dir, de la potència instal·lada. La Prospectiva Energètica de Catalunya (PROENCAT 2050), el document aprovat pel Govern que fixa les visions de futur del sistema energètic de Catalunya a llarg termini, estableix que per assolir els objectius energètics i climàtics compromesos de cara al 2030 caldria disposar d'una potència de 15.408 MW de renovables. Actualment aquesta potència és de 3.718 MW, i per tant caldria més que quadruplicar-la en sis anys per arribar a l'objectiu.

Aquest no és el ritme de creixement que s'està seguint els darrers anys, segons corroboren des del Departament d'Acció Climàtica, "degut a l'aturada que hi ha hagut durant deu anys en la tramitació de projectes eòlics i fotovoltaics".

Des del 2015 la potència de les renovables ha augmentat poc més del 4% (151,5 MW). No obstant això, des del Departament argumenten que des de l'any 2021 "s'ha revertit" la situació amb un nou marc jurídic per afavorir la implantació d'energies renovables i el seu encaix en el territori, "i s'han fet els primers avenços amb l'entrada en servei de 100 MW eòlics i fotovoltaics i l'autorització de més de 1.500 MW també solars i fotovoltaics a instal·lar en els propers mesos".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?