Público
Público

La Comissió de Venècia aprova la llei d'amnistia en el seu dictamen final

L'organisme dependent del Consell d'Europa avala la llei d'amnistia encara que critica que s'hagi aprovat per la via d'urgència, però veu "legítim" l'objectiu de la "normalització institucional, política i social a Catalunya"

La presidenta de la Comisión de Venecia, Claire Bazy
La presidenta de la Comissió de Venècia, Claire Bazy Malaurie, en una imatge d'aquest divendres.  Enrique Del Viso / EFE

La Comissió de Venècia avala la llei d'amnistia encara que retreu al Govern espanyol que s'hagi tramitat per la via d'urgència. L'organisme s'ha reunit aquest divendres per emetre el seu dictamen final sobre la llei d'amnistia després d'un primer esborrany que va tenir diferents lectures per part del Govern estatal i el Partit Popular i després que el ple del Congrés hagi donat el vistiplau a la normativa abans del seu pas al Senat.

A grans trets, veu "legítim" l'objectiu de la "normalització institucional, política i social a Catalunya", però demana a "totes les autoritats espanyoles" que es prenguin "el temps necessari per a un diàleg profund en l'esperit de la cooperació lleial" al voltant del debat sobre la llei d'amnistia.

A més, la Comissió de Venècia ha afegit aquest divendres algunes modificacions, com per exemple una esmena on recomana buscar "una majoria qualificada més gran" per aprovar la llei encara que la Constitució no ho exigeixi.

Com ja deia l'esborrany de l'informe filtrat la setmana passada, la Comissió de Venècia recomana que la llei d'amnistia defineixi "de forma més precisa" l'abast "material i temporal" del perdó perquè sigui "més previsible". A més, demana establir millor el vincle entre l'1-O i el 9-N.

En la sessió plenària d'aquest divendres, s'ha introduït una nova esmena per recordar que la Comissió Europea considera que la llei d'amnistia inclou alguns crims terroristes coberts per la directiva europea de terrorisme: "La CE ha subratllat que l'actual redacció de l'article 2 significa que no tots els crims terroristes penalitzats a la directiva sobre lluita contra el terrorisme estan exclosos de l'abast de la llei d'amnistia". Precisament aquesta qüestió és un dels aspectes que els jutges podrien traslladar al Tribunal de Justícia de la UE per aclarir la compatibilitat de la llei amb la legislació europea.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?