Público
Público

Desenes d'ajuntaments catalans treballaran el 12-O

En la majoria de casos l'activitat es limitarà a l'equip de govern, si bé en algunes poblacions es repetirà l'experiència de l'any passat i s'ha ofert els treballadors decidir voluntàriament si treballen durant el dia de la Hispanitat.

El regidor de Guanyem Badalona en Comú, José Téllez denunciat per la Fiscalia per haver obert l'Ajuntament de la ciutat el 12 d'octubre de 2016. @CUP_AMB

Ja comença a ser una tradició que el 12 d'octubre, dia de la Hispanitat, sigui un festiu peculiar a Catalunya. La raó és que nombrosos ajuntaments, fonamentalment governats per formacions independentistes, mantenen una certa activitat durant la jornada. I enguany no serà una excepció. Si bé no s'arribarà ni de bon tros als més de cent consistoris que van obrir portes el 12 d'octubre de l'any passat, només 11 dies després de l'enorme repressió policial desfermada durant el referèndum de l'1 d'octubre, sí que n'hi ha desenes que amb l'argument que aquest dia "no hi ha res a celebrar" opten per no actuar com si fos un festiu més.

Ara fa dotze mesos, consistoris tan importants com els de Girona, Vic, Manresa, Badalona, Amposta, Berga, Figueres, Tortosa o Sant Vicenç dels Horts, entre molts altres, van decidir que el 12 d'octubre hi hauria activitat municipal. Els formats escollits van ser diversos. En tots aquests casos l'equip de govern i els regidors de les formacions independentistes van optar per treballar i la majoria van atendre visites de ciutadans. Però a més a més, en alguns casos -com Girona, Manresa, Berga o Amposta, per exemple- es va oferir als treballadors municipals decidir voluntàriament si consideraven aquella jornada laborable i molt van fer-ho. Ara bé, en la majoria d'ocasions la feina es va limitar a tasques internes, sense oferir l'atenció habitual a la ciutadania.

Enguany, en molts menys casos hi haurà treballadors municipals als consistoris que mantinguin una certa activitat. A Girona, per exemple, l'equip de govern, encapçalat per Marta Madrenas (PDeCAT), treballarà i fonts municipals expliquen a Públic que l'Ajuntament "estarà obert perquè hi puguin venir a treballar els treballadors que ho considerin". A Figueres, en canvi, enguany no hi haurà activitat a la casa de la vila, que restarà tancada, si bé regidors de l'equip de govern, també encapçalat pel PDeCAT, assistiran a la Fira de Playmobil i Lego que arrenca aquest divendres a la capital de l'Alt Empordà i s'allarga fins diumenge. A Sant Vicenç dels Horts, els regidors de l'equip de govern treballaran amb normalitat i, de fet, celebraran l'habitual reunió de l'equip de govern que es fa cada divendres. Els empleats municipals, en canvi, tenen dia festiu "tal com està previst al calendari laboral" i els edificis municipals no obriran al públic, el mateix format que l'any passat.

Molts equips de govern, però, sí que seguiran treballant el 12 d'octubre, una situació que no es donarà, en canvi, enguany a Badalona. La raó és ben simple. L'executiu local va canviar de color el juny, després que triomfés la moció de censura presentada pel PSC gràcies al suport de PP i Cs. Mentre el 2017 el govern local, format per Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EuiA, va optar per oferir activitats com ara una jornada de portes obertes a l'edifici municipal d'El Viver durant diverses hores, l'equip del PSC opta per prendre's la jornada com a festiva. Deltebre (Baix Ebre), Celrà (Gironès), Castelló d'Empúries (Alt Empordà) o Torroella de Montgrí (Baix Empordà), en canvi, formen part dels municipis que repeteixen l'esquema de l'any passat, és a dir, que hi treballaran tant l'equip de govern com els treballadors que voluntàriament ho decideixin, si bé en alguns casos no hi haurà activitat administrativa de cara al públic.

A la província de Lleida hi ha moltes poblacions en què treballarà l'equip de govern, com ara Alcarràs (Segrià), si bé el més habitual és que els treballadors sí que tinguin el dia lliure, fonamentalment perquè el dia estava inclòs com a festiu en el calendari laboral del curs. Paral·lelament, els regidors d'arreu del territori de partits com la CUP, com ara Tarragona o Valls per citar-ne dos casos, o ERC, com a Lleida, també mantindran la seva activitat laboral, mentre que en casos com Mataró els edils d'aquesta formació, ERC i el PDeCAT han demanat al govern, liderat pel PSC, que obri les portes del consistori perquè puguin anar a treballar.

Si bé l'any passat es va viure un boom de consistoris oberts durant el 12 d'octubre, fonamentalment com a conseqüència de la repressió policial desfermada pel govern espanyol aquella jornada, ja fa temps que nombrosos governs locals opten per no considerar el dia com a festiu. La primera onada va arrencar el 2012, amb ajuntaments com els de Ripoll, Celrà, Viladamat, Seva, Calldetenes o Arenys de Munt, entre d'altres. El 2016 n'hi va haver desenes, i alguns van celebrar-hi fins i tot el ple municipal, com la Vilella Alta (Priorat). El cas més conegut, però, va ser el de Badalona. Un jutge va prohibir la decisió de l'equip de govern d'obrir portes aquell dia i això va provocar que un parell de setmanes més tard sis regidors haguessin de declarar al jutjat per un presumpte delicte de desobediència.

Tot i els canvis, el 12 d'octubre seguirà tenint tocs ben diferents a Catalunya amb relació al que passa a bona part de l'Estat.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?