Público
Público

SOLIDARITAT AMB CATALUNYA Desenes de milers de persones es manifesten a Bilbao contra l'article 155

Els sobiranistes bascos surten per tercera vegada al carrer en suport a Catalunya en l'últim mes i mig. En aquesta ocasió no han comptat amb l'assistència de representants del PNB després que aquest partit hagi rebutjat "les formes en què s'ha gestat la iniciativa"

Multitudinària manifestació al País Basc en solidaritat amb Catalunya. i defensa del dret a l'autodeterminació / EFE JAVIER ZORRILLA.

AGÈNCIES

Desenes de milers de persones -al voltant de 35.000 segons fonts municipals- s'han manifestat aquest dissabte a Bilbao per mostrar el seu rebuig a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i donar suport a l'exercici del dret a decidir. La mobilització, la tercera de suport a Catalunya que ha tingut lloc al País Basc en l'últim mes i mig, no ha comptat en aquesta ocasió amb presència de representants del PNB després que aquest partit hagi rebutjat "les formes en què s'ha gestat la iniciativa".

La marxa ha transcorregut entre crits de "Independentzia", ​​"Catalunya aurrera" i exigint la llibertat dels detinguts, fins a l'Ajuntament de Bilbao, on s'ha llegit un comunicat a favor del dret a decidir.

EHBildu, ELA i LAB han instat el PNB a formar un bloc a Euskadi contra la "involució" de l'Estat i al fet que l'aplicació de l'article 155 tingui "conseqüències" en els governs de les institucions basques, de coalició entre PNB i PSE.

Abans d'arrencar, el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha apostat per un "bloc" per fer front a la "involució". Segons Otegi, "hi ha dues tasques urgents: la primera, consolidar el bloc de gent que considerem que Euskal Herria és una nació i té dret a decidir i que s'oposa a una evolució a la turca del règim espanyol".

La segona, "que amb responsabilitat política i altura de mires siguem capaços de posar damunt de la taula la gravetat de la involució democràtica, i acordar un full de ruta que permeti a aquest país mecanismes d'autodefensa polítics i jurídics per fer front a la involució autoritària que viurem en els propers mesos".

Otegi ha afegit que els hagués agradat que el PNB fos a la manifestació: "Han pres una decisió sobirana que respectem però no compartim. A EHBildu creiem que el PNB ha de formar part d'aquest bloc, i estem segurs que en un futur pròxim el PNB haurà d'estar en iniciatives d'aquest tipus, perquè avui és molt fàcil explicar per què som aquí. el que és difícil d'explicar és per què el PNB no és aquí ".

"Insistim que aquest bloc de defensa d'aquest país i d'autodefensa enfront de la involució democràtica ha de comptar amb tots els agents que creuen en el dret a decidir, i espero i desitjo que aquesta sigui la reflexió del PNB", ha conclòs Otegi .

El secretari general d'ELA, Adolfo Muñoz, ha instat el PNB a que aquesta situació influeixi en la política basca: "Avui he sentit a un líder del PNB dir que el que estava passant és gravíssim i predemocràtic. Ho compartim, el que ens preguntem és si això té alguna conseqüència en la política basca ". Des de l'altre sindicat convocant LAB, la seva secretària general, Garbiñe Aranburu, ha insistit també a criticar "la deriva autoritària de l'Estat espanyol". "L'objectiu de la manifestació és denunciar això, però ens sembla que en aquesta manifestació hauríem d'estar tots aquells que estem en contra d'aquesta deriva antidemocràtica", ha afegit.