Público
Público

Dret a l'habitatge El Congrés d'Habitatge de Catalunya, un salt des del món local per coordinar la lluita contra els fons voltors

La portaveu del congrés defensa la necessitat d'un programa "conjunt" entre els diferents actors que lluitin pel dret a l'habitatge per poder "anar a l'ofensiva contra els fons o amb les administracions"

Sessió de debat del Congrés d'Habitatge de Catalunya. @InquilinatoMad

Forçar als fons voltors perquè posin a disposició l'habitatge que tenen en propietat per a lloguer social, tal com ja s'ha aconseguit en alguns casos amb els bancs. Aquesta és, a grans trets, la gran aposta que ha consensuat el moviment pel dret a l’habitatge en el primer Congrés per l’Habitatge de Catalunya, que s'ha celebrat el cap de setmana a Barcelona i que ha reunit tot l'entramat del sector: sindicats de llogaters i de barri, xarxes d’habitatge locals, plataformes com la PAH, entre d'altres. I per fer-ho, s’han posat d’acord en començar posant el focus en un de sol, el fons voltor Divarian, vinculat BBVA. Serà la primera d’un seguit d’accions que presentaran d'aquí a dues setmanes.

“Divarian té més de 60 mil pisos a tot l’Estat, 30 mil dels quals es troben a Catalunya”, explica Clàudia Ruscalleda, portaveu del Congrés. Per aquesta activista, es tracta de transportar les "petites victòries" als barris i municipis a escala de país: “Cada sindicat, cada assemblea, cada grup té gent en aquests pisos. A nivell local, hem aconseguit que s’asseguin a negociar lloguers socials. Si ho fem de manera conjunta, per blocs de pisos d’aquesta propietat, podem afrontar-nos-hi”.

Tal com explica Ruscalleda, aquest era un dels objectius del Congrés: aconseguir superar l’atomització del moviment per pactar estratègies conjuntes. “La manera que ens hem organitzat ha permès tenir molta força en l’àmbit local, ja que els sindicats estan molt arrelats a les xarxes veïnals, i la PAH, per exemple, té una gran implantació territorial. Però d’altra banda, quan es tracta d’anar a l’ofensiva contra els fons o cap a les administracions, necessitem un programa conjunt”.

Durant la trobada, mig miler d’assistents membres de més de 70 organitzacions pel dret a l’habitatge han pactat quatre línies d’acció prioritàries: demanar la fi dels desnonaments, ja siguin els que practica l’administració pública com els il·legals d’organitzacions com Desokupa; la baixada dels preus dels lloguers i estabilitat per als llogaters; l’expropiació de pisos de bancs i fons voltor i mantenir vives les organitzacions “construint moviment popular”. “Volem generar unitat, però respectant la diversitat de les organitzacions. Per això hem pactat aquestes propostes comunes, perquè per afrontar-nos al gegant només ho podem fer juntes.

Aquestes quatre línies, però, parteixen d'un any de treball conjunt entre les diferents PAH, grups i assemblees d'habitatges de barris i pobles i els sindicats de llogaters de Catalunya. "Hem posat en comú totes les eines i estratègies de lluita per començar a treballar de forma unitària en aquestes dues línies", asseguren. Ara per ara, els organitzadors del Congrés dedicaran dues setmanes a reunir les esmenes que es van fer sentir durant els debats, a partir de les quals sortirà una campanya conjunta avalada per una representació molt àmplia del que és la lluita pel dret a l’habitatge a casa nostra.

La campanya, per tant, si bé dirigirà "l'ofensiva" principalment a Divarian, tampoc s'oblidarà d'incloure la lluita contra altres agents especuladors amb l'habitatge, la defensa de la llei 24/2015 i la negociació col·lectiva per posar solució a la necessitat urgent de moltes famílies de comptar amb un sostre: “Interpel·larem tot aquell que estigui vinculat d’una manera o d’una altra al dret a l'habitatge, siguin partits polítics, administracions, fons voltors o qualsevol altre agent. Tots els que vam assistir-hi tenim present que això és un inici, un principi de moltes coses que passaran a partir d’ara”.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?