Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA Dubtes entre magistrats del TC davant la possibilitat de suspendre Puigdemont

Membres de l'alt tribunal reconeixen que no estan segurs de com respondrien les instàncies europees. I, sobretot, es resisteixen a entrar en l'àmbit penal i polític.

Publicidad
Media: 3.67
Votos: 3

Seu del Tribunal Constitucional. / EFE

El Tribunal Constitucional (TC) afronta amb molts dubtes la possibilitat de suspendre provisionalment al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per obligar-lo a complir les seves sentències, i no preveu arribar a prendre aquesta decisió d'ofici, encara que, com és probable, el Govern li ho demani.

Els dubtes existents entre magistrats de diferent orientació ideològica -així ho han manifestat a Efe tres fonts diferents del TC- no suposen que, ara per ara, sigui impossible la suspensió al president si incompleix les resolucions, però sí impliquen que, per diferents motius, resulti altament improbable.

L'alt tribunal va suspendre cautelarment el passat mes d'abril les partides dels pressupostos catalans destinades a la celebració del referèndum. En aquella resolució, s'advertia al Govern, de manera molt detallada, que havia d'acatar la sentència.

Si el Govern convoca el referèndum, davant un incident d'execució, l'alt tribunal reaccionaria, en primer lloc, anul·lant l'acte administratiu de la convocatòria. La fiscalia actuaria després per desobediència.

Més enllà d'aquest punt, la decisió de suspendre a Puigdemont hauria de recaure en el Govern i el Senat (així ho permet la Constitució en el seu article 155), opinen les fonts del TC consultades.

Posar al tribunal en el compromís de ser qui adoptés aquesta mesura suscita molta inquietud entre els magistrats: no estan segurs, per exemple, de com respondrien les instàncies europees. I, sobretot, es resisteixen a entrar en l'àmbit penal i polític.

A més, per una banda, la norma que haurien d'aplicar, la Llei Orgànica del TC en la seva versió reformada pel PP el 2015, va ser recorreguda davant el mateix TC i, encara que va ser avalada per la majoria, no va suscitar la unanimitat dels magistrats.

I les sentències sobre l'independentisme s'han anat resolent amb l'aval de tots els membres del TC, perquè entre els membres del Constitucional hi ha un acord, tàcit però real, de mantenir en tot el possible la unanimitat pel que fa al problema català.

Després de la recent renovació de l'alt tribunal, és gairebé segur que una possible suspensió a Puigdemont comptaria, si més no, amb quatre vots contraris sobre 12.

Quatre vots en contra, si més no

Al costat d'això, l'esmentada reforma que permet adoptar la suspensió al TC segueix vigent ... però afeblida: el Congrés va aprovar al desembre una proposició de Llei per derogar-la.

La tramitació d'aquesta iniciativa porta sis mesos paralitzada a la Comissió Constitucional -un termini, per cert, extraordinàriament llarg-. Però això no impedeix que el text hagi estat desautoritzat pel Legislatiu.

D'aquesta manera, les fonts del TC consultades per Efe coincideixen a assenyalar que els magistrats preferirien, arribat el cas, deixar al Govern i les forces polítiques que ho vulguin sostenir al Senat, la possibilitat d'arribar a una possible suspensió de Puigdemont o de membres del seu executiu.