Público
Público
Únete a nosotros

Els Comuns dissenyen un codi ètic amb primàries i limitació de mandats, càrrecs i sou

Entre d'altres qüestions, la nova formació aposta per finançar-se sense tenir deutes bancaris i pretén donar entre un i dos anys a ICV per desfer-se del seu passiu. 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech. PÚBLIC

Els Comuns tenen preparada la seva proposta de codi ètic per al partit que pretenen construir Barcelona en Comú, Podem, ICV, EUiA i Equo: limita mandats, càrrecs i sou, i preveu primàries per ocupar tant òrgans com llistes electorals. Segons el document intern citat per l'agència Europa Press, els càrrecs electes renunciaran a regals i privilegis, no acumularan càrrecs injustificadament, es limitaran a dos mandats "prorrogables a tres per motius extraordinaris", i cobraran un salari que prengui com a base 3,5 vegades el mínim interprofessional (707,7 euros): és a dir, de 2.476 bruts mensuals.

Els Comuns portaran la proposta a l'assemblea constituent del dissabte 8 d'abril per tancar alguns punts, com ara la limitació de mandats i el sou definitiu, i es concretaran "els mecanismes que s'ha d'establir per impedir les portes giratòries", assegura Europa Press citant fonts de la futura organització.

El text recull que hi hagi mecanismes de seguiment i rendició de comptes per complir els programes electorals, obliga a publicar les agendes dels càrrecs electes i apunta a un possible mecanisme per evitar les portes giratòries: "Establir les incompatibilitats laborals posteriors a l'exercici de caràcters públics". Les primàries per triar càrrecs i llistes electorals seran "obertes a la ciutadania" i els pactes electorals amb altres forces també hauran de validar-se amb processos oberts a la ciutadania.

El deute d'ICV

El codi ètic exigeix "renunciar a finançar-se mitjançant crèdits bancaris que puguin coartar la independència política" de la nova formació i deixa clar que no hi haurà deutes amb entitats financeres. Per això, el deute d'ICV de més de 12 milions d'euros "haurà de ser eliminat" abans de constituir-se el nou partit, segons les mateixes fonts, que aclareixen que tindran d'un a dos anys per fer-ho.

La nova força fomentarà el micromecenatge, limitarà les donacions privades i les despeses de campanya electoral, demanarà que un càrrec públic renunciï o cessi "en cas d'imputació o acusació judicial per delictes relacionis amb la corrupció", i fixarà una paritat mínima del 50%.

La posició de Podem

La paritat és una de les diferències entre el document dels Comuns i el que va plantejar Podem. La formació encapçalada per Albano Dante Fachín s'ha desmarcat en els últims dies de la construcció de la nova força, i sotmetrà a l'elecció de les seves bases si se suma o no a la constitució del partit perquè creu que no s'estan complint algunes de les seves premisses. Una d'aquestes diferències és precisament l'elaboració d'un codi ètic: Podem vol tancar-lo abans de constituir-se el partit, i la resta d'actors pretenen tancar-lo en l'Assemblea constituent; i a més Podem defensa una paritat del 60% en favor de la dona en tots els òrgans.

Podem va lamentar dilluns que la resta d'actors no presentessin la seva proposta de codi ètic, que consideraven que havia de validar-se abans de l'assemblea: "No podem signar un contracte sense llegir les clàusules", va dir la secretària d'organització de Podem, Ruth Moreta.

La rèplica des de la resta d'organitzacions és que en la primera reunió del grup impulsor "ja es va decidir que hi hauria un codi ètic i aquest grup es va comprometre a arribar a l'assemblea amb el document, on s'acabarà de tancar", i després se sotmetrà a un procés participatiu que culminarà amb l'esmentada assemblea.